В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата

...
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в рамките на Срещата
Коментари Харесай

Берлинският процес: Лидерите на Западните Балкани с две декларации - за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред

В наличието на министър-председателя Бойко Борисов, в границите на Срещата на върха по, водачите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация по отношение на Общия районен пазар и Декларация по отношение на Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен триумф за взаимното домакинство на България и на на Берлинския развой, защото те сплотяват напъните на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз.
Привеждането на района на в сходство с разпоредбите на Единния пазар на Европейски Съюз и ангажирането му във всеобхватно районно съдействие е значителен прогрес в по-нататъшната интеграция в Европейски Съюз. Общият районен пазар има за цел да свърже стопанските системи на Западните Балкани посредством свободно придвижване на хора, артикули, услуги и капитали. Декларацията предизвиква също основаването на районни цифрови, индустриални, капиталови и иновационни връзки. По-доброто свързване на стопанските системи на Западните Балкани в района и с Европейски Съюз също по този начин изисква мощен ангажимент от тези страни за осъществяване на промени, задълбочаване на районната икономическа интеграция и развиване на Общия районен пазар на основата на достиженията на правото на Европейски Съюз, с цел да създадат района по-привлекателна капиталова зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на района е от изгода и за възобновяване му от рецесията с COVID-19.
 Борисов за Берлинския развой: Потвърждаваме безапелационната ни ангажираност за развиването на Западните Балкани Борисов за Берлинския развой: Потвърждаваме безапелационната ни ангажираност за развиването на Западните Балкани
„ Има доста символика в Съвместното домакинство на България и Република Северна Македония на Берлинския развой. То е първото по ро...
Новата визия за районното икономическо пространство е в цялостно сходство с неотдавна показания от Европейската комисия Икономически и капиталов проект за Западните Балкани. Той е значим освен във връзка с финансовата поддръжка за района, само че и по отношение на включването на непосредственото съседство на Европейски Съюз в същия развой на възобновяване, през който би трябвало да преминат всички страни от Европейски Съюз.
Декларацията по отношение на Зеления дневен ред за Западните Балкани е в цялостен синхрон с водещите старания на Европейски Съюз в битката с изменението на климата, отбраната на околната среда и отключването на икономическия капацитет на зелената, нисковъглеродна и кръгова стопанска система в района. С документа страните от Западните Балкани показват своята подготвеност и ангажираност към постигането на задачите на Европейската зелена договорка, посредством забележителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за района. Западните Балкани се ангажират да ползват дейности в пет основни области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; разчистване на въздуха, водата и почвата; стабилно земеделие и произвеждане на храни; биоразнообразие. Това ще даде опция страните от района да бъдат дейни участници, допринасящи в развиването на политиките на Европейски Съюз, а освен в тяхното осъществяване.
В тази среща ме обхвана носталгия, тъй като единствено преди една година в центъра на София по време на нашето председателство пристигнаха всички водачи от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на вероятността за Балканите като цяло, освен за западните. Защото всичките тези 3,3 милиарда евро плюс новите 9 милиарда евро, дават опция за голяма инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - сливане във всяка една сфера - културна, жп и така нататък, сподели след срещата.
Изключително признателен съм и удовлетворен от сътрудниците, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от Европейски Съюз имаме корав проект за 2050 година - нула излъчвания. Така че им благодаря, че още занапред работят по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за районен пазар. Също наша концепция, също наша фантазия - колкото може повече от популацията на Балканите да бъде с доста по-високи приходи и да го задържим в този район, разяснява още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да взе участие в Берлинския развой.
Вярвам, че имаме освежен подтик и явна политическа поддръжка за процеса на разширение и за провеждането на договарянията за присъединение. Трябва да се възползваме от тази опция за положителното на всички жители, съобщи министър председателят на районен съд Македония в София по време на обръщението. Заев акцентира, че за първи път от началото на съществуването на Берлинския развой взаимното домакинство се реализира от страна от района, която е претендент за участие в Европейски Съюз, дружно с нейна прилежаща страна, която към този момент е в Евросъюза. Това, съгласно него, е ясно доказателство, че районът възприема самодейността като своя и че в границите на това съдействие София и Скопие са обезпечили платформа за по-нататъшно развиване на двустранните връзки.
 Захариева и Османи ръководят среща в границите на Берлинския развой Захариева и Османи ръководят среща в границите на Берлинския развой
Среща на министрите на външните работи от Берлинския развой за Западните Балкани ще се състои на 9 ноември 2020 година в границите на първото...
Заев сложи акцент върху новата динамичност в процеса на присъединение на Македония към Европейски Съюз, изключително след Съвета през март, когато беше призната новата методология на договарянията и беше взето решение за започване на договаряния с Албания и Северна Македония.
Той акцентира, че с помощта на немското председателство, тази динамичност е получила спомагателна опция районът на Западните Балкани да напредва несъмнено към Европейски Съюз, визирайки икономическия и капиталов проект.
С оповестените 9 милиарда евро безплатни средства, допълнени от новия Инструмент за гаранции за Западните Балкани, който би трябвало да усили вложенията до 20 милиарда евро, Европейски Съюз удостовери изрично поддръжката си за Западните Балкани, съобщи министър председателят Заев. Този пакет ще обезпечи огромна финансова поддръжка за процесите на промени и за икономическата промяна на района.
„ Изключително съм удовлетворен, че през днешния ден ще имаме опция да обсъдим основните стратегически насоки за нашия район, за визията за обединен районен пазар и за Зелената стратегия за Западните Балкани ”, акцентира той.
Заев съобщи също, че „ основите за икономическа, обществена и зелена промяна на нашия район за идващите години са твърдо открити, а районът сподели своята зрялост и резистентност по време на пандемията ”. Тя е обединила страните от Западните Балкани в борбата против невидимия зложелател, довела е до демонстрация на приемливост и съдействие и до основаването на общо схващане, че човечеството има преимущество пред политиката.
 Заев: Работи се по казуса с България, скоро ще посетя София Заев: Работи се по казуса с България, скоро ще посетя София
По казуса с България се работи и скоро чакам да посетя София – преди Берлинския развой, съобщи министър председателят на Северна Македония...
„ Убеден съм, че с постигнатите резултати през тази година успяхме да обогатим районното съдействие и да приближим района към Европейски Съюз ”, сподели в умозаключение Зоран Заев.
Срещата на водачите от Берлинския развой е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския развой. Срещата на върха в София е седмата на високо ниво от основаването на формата през 2014 година до момента, само че в същото време е първа по рода си. В историята на Берлинския развой за пръв път има взаимно домакинство сред страна член на Европейския съюз и страна от Западните Балкани. България одобри отговорността през актуалната година да бъде взаимен хазаин на процеса дружно с Република Северна Македония, като естествено продължение на напъните на страната ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на Европейски Съюз за поддръжка на интеграционния развой на страните от Западните Балкани и за постигането на непоклатимост, мир и разцвет в района.
Ключов триумф на взаимното домакинство на Република България и на Република Северна Македония е подготовката на двете заявления – за Общия районен пазар и по Зеления дневен ред, направени с огромната поддръжка на Европейската комисия, Съвета за районно съдействие, ЦЕФТА и сътрудниците на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече района към нормите и стандартите на Европейски Съюз, се чака да бъдат подписани онлайн в границите на срещата на върха в София от водачите на страните от Западните Балкани.
Берлинският развой за Западните Балкани е политико-дипломатическа самодейност, стартирана персонално от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 година Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и страните – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Англия, Полша, Гърция и България.
Замисълът на Берлинския развой е да добавя и подкрепя процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е ориентирана в три основни посоки: стопанска система и свързаност; помиряване и добросъседски отношения; сигурност. Целта на самодейността е да бъдат основани удобни условия за усъвършенстване на районното съдействие посредством начинания и планове, чиито резултати имат действително и очевидно отражение върху икономическата сигурност и непоклатимост и доближават страните от Западните Балкани до нормите и стандартите на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР