В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани

...
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани
Коментари Харесай

България и Туркменистан подписаха двустранни документи в четири области от взаимен интерес

В наличието на министър-председателя Бойко Борисов, в „ Аваза “ бяха подписани двустранни документи за съдействие сред България и Туркменистан в сферите на превоза, вложенията, младежта и спорта и външните работи. В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо- туркменистанска комисия за икономическо съдействие беше подписано съглашение за съдействие в региона на пощенските и електронните известия и осведомителните технологии.

Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните правила и либерализацията в бранша на известията. Със съглашението се дава опция за сключване на контракти за директно съдействие сред телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Между Българската организация за вложения (БАИ) и Министерството на финансите и стопанската система на Туркменистан беше подписан Меморандум за съдействие, който ще бъде значим механизъм за стимулиране и поддръжка на бизнеса и ще насърчи капиталовите процеси в двете страни.



БАИ и Министерството на финансите и стопанската система на Туркменистан ще засилят съдействието си в региона на капиталовите планове, обмена на информация за привличане на вложения, основаването на нови бизнес партньорства, за излизане на трети пазари и осъществяване на взаимни планове сред двете страни.

В сферата на младежта и спорта отрасловите министерства на България и на Туркменистан се договориха да предизвикват съдействието сред спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете страни в региона на спорта за високи постижения; спорта за всички; спортната просвета и спортна медицина; битката против допинга в спорта.



Подписан беше също Протокол от Четвъртото съвещание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие. В него бяха маркирани постигнатите договорености сред двете страни в границите на сесията, измежду които е ускореното координиране и подготовката за сключване на плана на Конвенция сред държавното управление на Туркменистан и държавното управление на Република България за отбягване на двойното данъчно облагане във връзка с налозите върху приходите и капитала.

Извън работата на междуправителствената комисия, беше подписана Програма за съдействие сред Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в интервала 2020-2021 година Програмата планува провеждането на политически съвещания сред двете министерства и продан на информация от интерес за развиването на външнополитическия разговор и съдействието. Последните политически съвещания сред министерствата на външните работи на двете страни са извършени през 2015 година

В обхванатия от Програмата интервал се възнамерява провеждането на политически съвещания по тематики като двустранни връзки и вероятности за тяхното развиване, двустранно взаимоотношение в границите на Организация на обединените нации и други интернационалните организации и настоящи районни въпроси. В сходство с Програмата за съдействие страните ще се осведомят взаимно по отношение на опциите за обмяна на ведомствени обществени печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните страни на интернационалните събития в региона на културата, стопанската система и други области от съвместен интерес.



От българска страна документите бяха подписани надлежно от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев, министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) Николай Янков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР