В присъствието на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски

...
В присъствието на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски
Коментари Харесай

В присъствието на Пеевски ДПС обяви, че ГЕРБ е съгласна за финансиране на партиите от бизнеса

В наличието на депутата от Движение за права и свободи и предприемач Делян Пеевски и други народни представители от придвижването водачът му Мустафа Карадайъ даде изказване пред медиите, в което заяви за среща с представители на ГЕРБ. На не я ръководещата партия се е съгласила за отворено финансиране на политическите обединения, в което влизат и дарения от бизнеса.

Тази седмица следва Народното събрание да одобри дефинитивно предлагането на премиера Бойко Борисов държавната дотация на партиите, които имат над 1% поддръжка на последните парламентарни избори, да бъде понижена от 11 на 1 лев на глас. От Движение за права и свободи оповестиха във вторник, че ще внесат дотацията да бъде нула лв., т.е. да няма, само че да отпадне ограничаването за финансиране на политическите обединения от юридически лица, както и таванът за дарения от физически лица, който сега е 10 хиляди лв..

Днес Карадайъ сподели, че Движение за права и свободи е внесла оферти за американски модел на отворено финансиране на партиите с нула лв. дотация. После заяви: " От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Защото и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират и активността си, и акциите си ".

На въпрос дали по този начин партиите няма да станат подвластни от бизнеса Карадайъ сподели: " Партиите по някакъв метод ще финансират активността си. Нашето предложение е да бъде обществено, да няма анонимни дарения. Мисля, че е правилно нашето предложение - въпреки всичко да има гласност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения ".

Движение за права и свободи предлага още да се сътвори фонд за създаване на детски градини и освобождение от такси в общинските и държавни такива. Първата вноска щяла да е от спестени средства от дотации на политически партии. " И както министър председателят Бойко Борисов предложи сред половин и един милиард лв. да има във фонда за създаване на детски градини - останалата част да се внесе с разпореждане на Министерския съвет ", сподели още Карадайъ.

Третото предложение е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР