В прието днес становище Венецианската комисия към Съвета на Европа

...
В прието днес становище Венецианската комисия към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Венецианската комисия: Реформата в законодателство в Румъния отслабва борбата срещу корупцията

В признато през днешния ден мнение Венецианската комисия към Съвета на Европа изрази безпокойствие, че редица проектоизменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс в Румъния съществено отслабват успеваемостта на правосъдната система в битката против корупцията, закононарушенията, свързани с принуждение, и проведената престъпност, се показва в прессъобщение на комисията.

Венецианската комисия предлага на румънските управляващи да създадат повсеместен разбор на промените в двата кодекса посредством изчерпателен и ефикасен развой на съвещания, с цел да показват законодателно предложение, което се употребява с необятна поддръжка в румънското общество, подхожда на стандартите и следва рекомендациите на Конституционния съд, предава Българска телеграфна агенция.

На 12 октомври Конституционният съд на Румъния откри, че над 60 члена от проектозакона за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс са неконституционни и се чака да прегледа конституционността на проектоизмененията в Наказателния кодекс по-късно този месец.

Комисията подлага на критика " изключителната експедитивност и незадоволителната бистрота " в процеса на осъществяване на промяната, като се има поради, че са импортирани над 300 промени, доста от които реформират коренно наказателните практики. " Прибързаността на одобряването им има негативен резултат върху качеството на законодателството, което съдържа несъгласия, които биха могли да провокират законова неустановеност в бъдеще ", показва комисията.

Що се отнася до трите закона за промени в статута на съдиите и прокурорите, на правосъдната организация и на Висшия съвет на магистратурата, Венецианската комисия счита, че те биха засегнали отрицателно ефикасността, качеството и независимостта на правосъдната система, което би имало негативни последствия върху битката против корупцията. Трите закона към този момент бяха обнародвани и влязоха в действие.

В мнението се показва също, че комисията приветства като позитивна стъпка отлагането на влизането в действие на скица на предварително пенсиониране на магистратите. Тази мярка беше включена в утвърдено по-рано тази седмица изключително разпореждане на румънското държавно управление. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР