В пресата се появи информация, че полският отбранителен концерн PGZ

...
В пресата се появи информация, че полският отбранителен концерн PGZ
Коментари Харесай

Defense24: Американски оръжеен гигант завлече Полша с три милиарда долара

В пресата се появи информация, че полският защитителен тръст PGZ и американската корпорация “Рейтеън” не са постигнали съглашение за приложенията към офсетното съглашение за стратегиите “Висла” и “Нарев”.

Според авторитетното издание Defense24, договарянията са приключили с цялостен неуспех. Полското министерство на защитата и компанията PGZ отхвърлят тази информация. По-рано президентът на PGZ Анджей Кенсбок съобщи, че подписаните по-рано съглашения не подсигуряват връщането на PGZ на към този момент платени средства по договорката.

Епопеята с модернизацията на полската национална система за противовъздушна защита /ПРО/ е траяла доста години. Изминаха тъкмо 4 години от подписването на главното съглашение. Според неговите точки Полша трябваше да се трансформира в 14-та страна в света и в шеста членка на НАТО, която закупува система за Противовъздушна отбрана “Пейтриът”.

Тогава някогашният министър на националната защита Антони Мачаревич съобщи, че доставките ще стартират до 2019 година, само че комплекси по този начин и нямаше. Старият (но не безполезен) руски комплекс С-200 от 60-те години към момента стои на стража над въздушните граници на Полша.

Офсетната договорка допуска продажба освен на съоръжение, само че и на индустриални технологии, както и обилни вложения в стопанската система на приемащата страна.

Това може отчасти да оправдае надценената (почти 3 пъти), спрямо другите страни, цена на "Пейтриът " за Полша. Трябва обаче да се разбере, че продажбата на технологии за производството на скъпия комплекс е доста съмнителна процедура. Все едно Русия да продаде технологията за С-400 или за хиперзвуковите си ракети на някого.

Разбра ли това полското министерство на защитата? Може би, само че желанието да се хареса по всевъзможен метод на господаря си и сляпото доверие във Вашингтон доведоха до там, че в този момент Варшава се държи в мощните ръце на магнатите на американския военно-индустриален комплекс.

Договорите са подписани, парите са платени. Но никой не се интересува защо са платени. Сега полските военни наподобяват пребледнели и търсят оправдания за своята некадърност.

Ужасът на обстановката е и във обстоятелството, че тя може да бъде съпоставена с нормално завличане с капарото, каквото постоянно се случва в интернет в съмнителни онлайн магазини и при безвъзмездни разгласи. Администрацията на Дуда съобщи доста пари и бодро инструктира своите медии да хвалят американския военно-промишлен комплекс.

В момента “Рейтеън” държи всички козове в ръцете си и може да изиска от Полша безусловно всяка сума. Победата на изборите на последователя на американската демократична Анжей Дуда даде опция да се договарят анекси към офсетната договорка до безспир.

Съвсем ясно е, че Полша няма да получи ракетни технологии и дълго време ще се смучат пари от младата разрастваща се стопанска система.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР