В пререкание между управляващите и опозицията се превърна изслушването на

...
В пререкание между управляващите и опозицията се превърна изслушването на
Коментари Харесай

Дебат за антикризисните мерки в НС прерасна в кавга

В спречкване сред ръководещите и опозицията се трансформира чуването на трима министри в Народното събрание, поканени да показват новите антикризисни ограничения на държавното управление. От Българска социалистическа партия настояха това да направи персонално министър председателят Бойко Борисов. От болшинството обаче за следващ път отхвърлиха да го привикат с обяснението, че лидерът им бил на обиколка из страната. Затова депутатите от ГЕРБ, в съгласие с кабинета, доведоха обществения министър Деница Сачева, новите шефове на стопанската система Лъчезар Борисов и на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Първа получи опция да приказва Сачева. Министърът обстойно и нашироко преповтори всичко казано досега за оправянето със обществената рецесия : 731.5 млн. лева за обществени мерки; 92 милиона – за чиновниците в общественото, вътрешното и други ведомства, които са директно ангажирани с преодоляването на кризата; в допълнение заплащане от 1000 лева за медицинските експерти, които работят на първа линия; по 50 лв. добавка към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до октомври; продължение на настоящите обществени стратегии и други

Ядосани, че министър председателят още веднъж подценява Народното събрание, социалистите упрекнаха болшинството, че „ устройва водевилни сценки с ваше присъединяване под формата на парламентарно чуване ”. „ Вместо този, който повече от 10 години забърква кашите в страната, дето просташки псува президента, евролидерите, народните представители, дето не почита Народното събрание и българския народ, да пристигна тук и да си подаде оставката, той се крие и изпраща вкупом трима от министрите си да изясняват от негово име какви велики каузи ще свършат, но различен път. Това, с което се хвалите, хората назовават мятане на прахуляк в очите, пазаруване на пролонгация. На хората им е ясно, че държавното управление не може да се оправи с това голямо разтърсване ”, съобщи соцдепутатът Георги Гьоков.

Засегнатата Сачева не помни за разясненията по ограниченията и се впусна в политически коментар. „ Докато доста други хора в действителност се пробват да разиграват театрални подиуми, ние би трябвало да вършим работа. Всеки ден работим с жители, които имат действителни проблеми, и нашият фокус е да намерим решение – да получат храна, заплати, работа, да има вероятност. Това, което обявихме, задоволително ясно демонстрира холистичния метод на министерството на труда и обществената политика. Мислим както за хората с увреждания, по този начин и за бездомните, и за безработните, и за тези, които желаят да запазят заетостта си ”, отбрани министърът себе си и кабинета.

След това пристигна редът на Лъчезар Борисов. Той също нямаше нищо ново да показа: 431.4 млн. лева са планувани за стопански мерки; програмата на Българската банка за развиване (ББР) в поддръжка на дребни и междинни предприятия; програмата на Фонда на фондовете и други Въпросите към него останаха за след обедната отмора на депутатите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР