В преговорите за коалиционно споразумение и съставяне на редовен кабинет

...
В преговорите за коалиционно споразумение и съставяне на редовен кабинет
Коментари Харесай

Кирил Петков поиска пълна прозрачност за стадиона на ЦСКА

В договарянията за съдружно съглашение и сформиране на постоянен кабинет в границите на 47-ото Народно заседание стана дума и за проблемите пред българския спорт. В онлайн пространството циркулира запис от " кръглата маса ", на който спряганият за нов състезателен министър Радостин Василев от " ИТН " приказва по въпроса за градежа на стадион " Българска войска ", предава " Котаспорт ".

Водещ в полемиката е водачът на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, а присъединяване взима и бившето пресаташе на ЦСКА Иван Ченчев от Българска социалистическа партия, както и Ивайло Стоименов от " Демократична България ". Ето какво споделиха те хронологично:

Иван Ченчев: Иска ни се да има повече равнопоставеност, и не приказваме единствено за футбола. Клубовете са длъжни да развиват и детско-юношески школи, изключително в някои от по-популярните спортове - веднъж заплащат стопанисване на спортната база, след това наем на спортната база и плюс всичко това, когато им се натрупат и отговорности страната какво печели от това? Държавата в доста от случаите би трябвало да приспада от средствата за ремонт или за стопанисване, които са вложили притежателите на тези клубове. И отново страната нищо не печели. Някои заплащат наем, някои - не, което не е редно! Смятам, че всички сте съгласи.

Радостин Василев: Напълно поддържам господин Ченчев. Той има нещо доста съответно поради, само че аз съм индивидът, който споделя нещата с същинските им имена. Ще дам незабавно един образец. ПФК ЦСКА има отговорности към " Сердика Спортни Имоти " все още за към 3,9 милиона лв., за интервала от който този клуб стопанисва Борисовата градина и Панчарево. ММС все още не може да продължи процедурата по отдаване на стадиона на ЦСКА за реорганизация, без значение, че има такава опция, и в новия ПУБ на София е планувана, заради това, че ЦСКА дължи тези пари без значение от обстоятелството, че ЦСКА е ремонтирал базата в Панчарево за голяма сума. Оттук пораждат въпроси - дали страната желае да извива ръцете на клубовете, които са вложили средства да възстановят един бордей - Панчарево, и да признаят това нещо за фактически усъвършенстване с двустранни протоколи, или страната желае да извива ръцете на избран клуб като ЦСКА и той в никакъв случай да не построи новия си стадион. Това е въпросът, нали? За сметка на това обаче има други тимове, които имат безплатно стадион повече от 20 години. Тук не би трябвало да разделяме тимовете, страната би трябвало да си влезе в ролята, ММС да улесни и благоприятства това, че някой желае да влага 30-40-50 милиона за строителство на стадион, направил е усъвършенствания, които си одобрил, само че след това не може да ги прихване, тъй като няма такава процедура. Трябва да помислим в бъдеще това да се избегне. Държавното сдружение " Сердика Спортни Имоти " е основано, с цел да се храни от наемите на ЦСКА. Кому беше нужно това? То има несъбрани вземания за 4 милиона лв., от които 95% са от ЦСКА, с цел да устоя една безсмислена администрация в това сдружение, която нищо не прави, а футболният клуб чака една година на трупчета и не може да започва строителство на нов стадион. Това е истината.
 ЦСКА с късмет да
ЦСКА с късмет да " уволни " Генчев

Загуба от " алените " ще е решаваща за бъдещето на специалиста

Иван Ченчев: И забележете, господин Петков, при открит вложител. Един тип страната се явява спънка при открит вложител, парите не са обезпечени от страната, да няма стадион, без значение дали е ЦСКА, или е някой различен клуб. Има и други, не е единствено това и не е единствено във футбола.

Радостин Василев: Не става въпрос за ЦСКА, въпросът е кардинален. Идеята е облекчение на процедурата по стопанисване и отдаване на националната спортна база на елитни клубове, които имат опция да влагат в нея. Защото сега имаме концесия-наем, само че в бъдеще може да нямаме, не знаем бъдещата обстановка.

Кирил Петков: Тук е доста значимо обаче като отворим тази врата кой ще мине през нея. С други думи състезанията би трябвало да са безусловно отворени и транспарантни, тъй като аз това, което съм виждал от част от парцелите, които сега страната има - субсидирания на едни хора, на други - няма. Точно това, което двамата казвате - с явен устав, с явен разбор какво печели страната и спортът. Всички тези непазарни способи би трябвало доста деликатно да пипаме и при цялостна бистрота пред обществото!

Радостин Василев: Абсолютно сте прав, господин Петков. Идеята е, че страната апортира парцел, т.е., тя го има, скъп парцел в Борисовата градина, различен човек строи стадион за стойност, която дава отговор на оценката на парцела. Те в общо сдружение по избрани критерии ръководят, всичко си остава благосъстоятелност на страната.

Кирил Петков: Трябва да е доста транспарантно! С отстъпено право на градеж най-вероятно, което да е лимитирано във времето, тъй че да си пристигна назад в страната. Трябва да го мислим доста деликатно!

Ивайло Стоименов: Точно " деликатно " е основната дума. Засегнахме много тематики, минахме от общото към частното. Включително остарялата приказка, че страната е за едни майка, за други - мащеха. Това в разнообразни исторически интервали е било интерпретирано по друг метод. Темата за тези клубове визира прочувствено прекомерно огромна част от българското население, за мен това е изрично " две " и си е тематика за обособена полемика. По отношение стадиона в Борисовата градина, там има доста други " в случай че " -та, които препращат към " три ", към този момент градската среда и така нататък

Радостин Василев: Там няма към " три ", само че прав е сътрудника, просто същинският образец може би единствено аз го разбрах. За да го разберете всички на масата, това беше образецът на господин Ченчев, той е прочувствено привързан.

Иван Ченчев: Всички сме прочувствено обвързани, само че въпреки всичко си има правила! Кажете ми в случай че този стадион съответно не бъде ремонтиран, реконструиран, българските жители, тъй като там не вървят единствено хора от София, а от цяла България, даже чужденци, отидат на мач, в тези условия ли да вървят? Как ще подсигуряваме ние това в идващите 10 години? Това е значим въпрос.

Кирил Петков: Също по този начин, доколкото знам, и стадионът в Пловдив има голям проблем. Има доста проблеми, просто би трябвало план по план, няма да става на база страст, а ще бъде безусловно намерено - от национално значение, с цялостна бистрота, оценка на плюсовете и минусите, само че въпреки това не може да останат едни " динозаври " във всеки град и да не се употребяват, тъй като някой не си е приключил работата.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР