В преговори сме за голяма инвестиция с голяма европейска компания

...
В преговори сме за голяма инвестиция с голяма европейска компания
Коментари Харесай

Кирил Петков: Преговаряме с голяма европейска компания за електромобили за фабрика в България

В договаряния сме за огромна инвестиция с огромна европейска компания за електрически автомобили за създаване на фабрика в България. Преговаряме, във крайна фаза сме. Много бих се радвал в идващите 14 дни да подпишем меморандум и в България да има фабрика за електрически автомобили. Това сподели в предаването "Неделята " по Нова телевизия служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

"Смятам, че в България ще да дойдат и огромни софтуерни компании като "Гугъл " и "Амазон ". Истината е, че България има заплашителен капацитет ", съобщи той.

"Това, което забелязах във всички звена на моето министерство е неналичието на бистрота. Какво значи това? Когато вкарате 630 милиона лв. от държавния бюджет и ги дадете в министерство на стопанската система – напълно обикновено е да се каже по какъв начин най-приоритетно да се употребяват тези пари. И ние би трябвало да ги използваме по най-хубавия метод, с цел да реализираме най-хубави резултати. Това значи да се създадат публични поръчки, да има същинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност против тези пари за страната ", уточни икономическият министър.

По думите му страната като битие няма средства. Средствата са на хората и на бизнесите, акцентира той и добави: "Идеята – "аз съм страната и разпределям пари " – е напълно неправилна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и налози – бих очаквал, че доста точно би трябвало да се следи всеки лев защо и по какъв начин се харчи ".

Министърът даде образец с държавните средства, изхарчени за язовирите. "Липсата на бистрота е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип – ти искаш да дадеш на едни "наши " компании, едни средства по непазарен метод. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всевъзможен различен метод, само че ние сме откраднали от хората – като страна, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета ".
"В Министерството на стопанската система, където и да погледна – има доста кадърни хора. Аз съм удивен от работата си с тях. Те са експерти, те си гледат работата. Но тези инхаус структури – както "Автомагистрали ", както Държавната консолидационна компания – са основани по този начин, че никой от ведомството, даже самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има лични шефове, предпазени от закона, минали през състезания. Сега – даже да не съм удовлетворен от работата им – не мога да ги заменя ", съобщи Петков.

По отношение на Българската банка за развиване министърът изрази вяра, че във вторник към този момент ще има вписан нов Надзорен съвет: Спряха ни по всевъзможен всякакъв метод, само че в случай че за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите сходни структури ".

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР