В предстоящите събота и неделя мотополигон „Троян”, град Троян, ще

...
В предстоящите събота и неделя мотополигон „Троян”, град Троян, ще
Коментари Харесай

Троян определя Европейските шампиони по мотокрос този уикенд

В идните събота и неделя мотополигон „ Троян”, град Троян, ще одобри финалния кръг на BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2017.

Шампионатът стартира през март в Гърция (Яница), по-късно продължи през май в Босна и Херцеговина (Сараево), отби се в Сърбия (Крушевац) през юни, септември бе ред на Ридо в Самоков и по традиция завършващата борба ще бъде в Троян. Предварителните метеорологични прогнози предвещават състезателите от България, Кипър, Сърбия, Турция, Молдова, Гърция, Македония и Румъния да се срещнат в дъждовни условия и това е нещо което прави мотокроса в Троян изключително забавен и непредвидим.

Както нормално, уредниците от Община Троян и СМК Троян Моторспорт 01 са подготвили „ сцената” за тази мотокрос борба на чудесно равнище, тъй че всичко при разпределението на медалите за годината остава в ръцете на състезателите и техните екипи.

Клас МХ 65 - В класа на най-малките водачи, с актив от 102 точки колоната води Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ), следван от Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ, 92 т.), а трети е Золтан Ордог (Румъния, Хускварна, 90 т.).

В Самоков, Виктор към момента не бе изцяло възобновен от травма и не съумя да се състезава на 100%, на Ридо успеха отиде при румънеца, само че второто място бе заето от Християн Георгиев (НСА моторспорт, КТМ) който не е следвал всички кръгове на шампионата и все пак със своите 78 извоювани точки има шансове за влизане в топ три за годината. Мирослав Димитров ще има не леката задания да брани своята позиция и точки, само че всички знаят, че при дъжд и тиня е мъчно, изключително в клас 65.

Клас МХ 85 - С най-сериозни упоритости и шансове за златото на сезон 2017 при 85-кубиковите е водачът на МСК Севлиево – Николай Малинов (КТМ), който досега е натрупал 144 точки от началото на сезона. Със 128 т, на втората позиция, го следва Антонис Сагмалис от Гърция (КТМ), само че и двамата имат общ „ проблем”. В Севлиево и Самоков и двамата започнаха своята подготовка за сезон 2018 към този момент и в новия клас с огромните мотоциклети за клас МХ2, като 4 манша в неделния ден (при сложни м-т-о условия) ще бъдат извънредно изтощителни и за двамата. Трети в подреждането на групата 85сс е Кристиан Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 108т.) който завоюва европейската купа в клас SM Junior през миналия уикенд, само че продължава да бъде стимулиран и да се потвърждава и на мотокрос трасетата.

Неговият директен съперник – Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 92т.) също има упоритостта за топ три на шампионата, само че по какъв начин тъкмо ще се развие точкуването в клас 85сс, към момента не е ясно.

Клас МХ2 - Както постоянно, гвоздеят в програмата на Grand Prix Bulgaria в Троян ще бъде борбата в клас МХ2, където ще забележим троянецът Майкъл Иванов, състезаващ се за тима на студентите от НСА моторспорт, град София. Винаги е мъчно за Майкъл на локална почва, освен поради поетия, мълчалив ангажимент трофея да остане в Троян (както всеки път), само че и от обстоятелството, че всички състезатели от групата желаят да победят Иванов на личното му трасе. А искащите не са по никакъв начин малко, имайки в поради, че това е финалния кръг на шампионата и всеки желае да увенчае труда си през годината с едно положително класиране. Освен на Майкъл, най-трудна ще бъде задачата на Янис
Туразидис от Гърция (Ямаха, 171 точки), който след мощен старт при започване на сезона, леко стартира да осъзнава какъв брой сложен и оспорван клас МХ2 и в Самоков даже пропусна подиума. Тони Цветков (Панчо Рейсинг тийм, Ямаха, 156 т.) е водач в класирането на клас МХ2 Junior и е втори в подреждането на МХ2, следван от Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 144 т.).

И двамата обаче имат сериозен съперник в лицето на Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 116 т.) който пропусна надпреварата в Сараево и не означи точки в Яница, като тези неналичия го подреждат на 6-тото място в класирането досега. Пред Хакан се намират Любомир Васев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха, 119 т) и съотборника на Васев – Момчил Иванов (КТМ, 129 т.).

Едно е ясно в клас МХ2 – всяка неточност, закъсване или механически проблем в Троян могат да костват позиции и скъпи точки в края на сезона за всеки един играч и това сигурно ще промени тактиката на някой водачи.

Клас МХ1 - Към своята нова (трета поред) купа в класа на най-мощните машини се е запътил румънецът Адриан Радуца (Ямаха, 168 т.), който обаче този път ще срещне сериозен отпор в лицето на завърналия се в шампионата кипърски водач – Хризантос Хараламбос (КТМ), както и българските момчета Симон Венев (НСА моторспорт, Кавазаки, 132 точки), Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ, 103 т.), Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг тийм, Кавазаки, 88 т.) и други. Адриан несъмнено ще кара тактически на това съревнование за да утвърди постигнатото през сезона и да вземе златото в Троян, само че дали това ще се случи, ще разберем в неделния ден.

Клас МХ - Интересна е обстановката в клас МХ, където ни чака многолюдна група водачи, където обаче на върха се открил Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 160 т.) и детронирането му от там би било много сложна задача, имайки в поради, че вторият в класирането – Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) се намира на 33 точки след Атанас.

В последните няколко надпревари, водачите които видяхме на подиума бяха толкоз разнородни, че би било мъчно да споменем някой, без да пропуснем различен, само че някой имена изпъкват измежду останалите: Мартин Тодоров (Еърмакс Рейсинг), Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ), Владимир Попов (НСА Моторспорт, Кавазаки), Кристос Тамарас (Гърция, КТМ) и други.

И въпреки всичко, кои ще бъдат първенците в BMU Европейския шампионат по мотокрос за сезон 2017 щевидим в неделя на мотополигон Троян – град Троян. Събота – квалификации и първи манш за клас МХ, неделя – публично разкриване в 10:30 часа и девет спортни манша чакат почитателите на същинския мотокрос.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР