В предложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството

...
В предложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството
Коментари Харесай

Спирането на еврофондове заради нарушения няма да засяга крайните бенефициенти

В оферти от Европейския парламент механизъм за отбрана на върховенството на закона посредством прекъсване на евросредства е планувана е цялостна отбрана на крайните бенефициенти. Когато има прекъсване на пари, плановете би трябвало да се покрият с национални средства. Това изясни пред български публицисти евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/Европейска национална партия), който е докладчик в сянка на ЕНП по тематиката.

Той означи, че занапред се водят договарянията в Съвета (държавите членки) и разяснява, че когато става въпрос за прекъсване на евросредства, доста мъчно страните преглъщат подобен механизъм.

По мотив задействаната против Унгария процедура по член 7 от Договора за Европейски Съюз Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) разяснява, че отнемането на глас има и противоположен резултат – сгъстяване на популизма.

Радев означи, че процедурата по чл 7. е мудна, само че последствията са доста съществени - лишаване на правото на глас в Европейски Съюз. Според него би трябвало да се приказва за общ механизъм за всяка страна членка, да има ясни справедливи критерии, той да размени механизма за съдействие и инспекция, тъй като " не могат единствено България и Румъния да се сочат за черните овце в Европейски Съюз ".

По-ефикасен механизъм

Пред " Дневник " Радев разяснява, че позицията на Парламента доста добре дава отговор на условията за върховенството на закона и за налагане на наказания - когато има корист с евросредства, да бъдат спирани или част, или всички евросредства в дадена страна членка. " Ние приехме позицията на Парламента. В Съвета не вървят толкоз безпрепятствено нещата. Явно има опозиция към този вид законодателство, изключително когато касае някои страни членки доста директно ", добави евродепутатът.

Той още веднъж напомни, че има процедури и по член 7, има гласове да се повдигне такава процедура и към Румъния поради намаляване на ограниченията за битка с корупцията, опити за приемане на законодателство, което да декриминализира корупцията по високите етажи на властта. " Всичко това и в един миг и корист с европейските средства би трябвало да докара до въвеждане на този нов механизъм ".

По думите на Радев това са действителните ограничения. " В момента ограниченията са радикални. Можем да задействаме само член 7, който е най-тежката глоба, планувана в договорите за действие на Европейски Съюз и той води директно до лишаване на гласа на дадената страна. Това задейства и антиевропейските сили там и се употребява доста постоянно за агитация срещу Европейски Съюз ", изясни той.

Ако бъде утвърдено новото законодателство, " когато има злоупотреби, когато не са чак толкоз огромни, ще има и отчасти прекъсване на средства. Когато те са доста огромни, ще има и краткотрайно прекъсване до оправяне на грешките, с цел да има по-бърз, по-справедлив и сполучлив механизъм ".

Радев означи, че механизмът по член 7 мъчно се инициира, доста мъчно по-късно е въвеждането му и до момента няма случай да е въведен напълно, почналите процедури се влачат с години.

Според новото предложение оценката за това дали има злоупотреби ще се прави от Европейската комисия, подпомагана от орган, който ще се избира от самостоятелни специалисти. Окончателното решение ще е на Европейската комисия, като средства ще могат да бъдат спирани краткотрайно и прехвърляни в други фондове. За защитния механизъм механизъм за крайните бенефициенти той разяснява, че " жителите, бизнесът, общините няма да бъдат наказвани за грешките на държавните управления и когато има утвърдени планове, те ще би трябвало да се покрият с национални средства дори и да бъдат спрени еврофондовете ".

Предизвикателствата

Като съществени провокации през миналия мандат на Европарламента по време на полемиката с публицисти Ковачев уточни миграцията, тероризма, банковия съюз, стабилизирането на еврозоната, Брекзит. За пакета " Мобилност " той сподели, че идващият Европарламент не е задължени да се съобрази със в този момент признатата позиция на Екологичен потенциал и може да стартира изначало, в една доста по-спокойна, " а не предизборна атмосфера ".

 Андрей Ковачев
© ]

Андрей Ковачев

Емил Радев сподели, че на следващия ден ще се одобри законодателство против двойния стандарт на храните, само че то няма да е толкоз положително и ще би трябвало да се създадат стъпки и през идващия мандат.

Коментира и законодателството за убежищата, като съобщи, че е нужна промяна, която да даде отбрана на външните граници.

За пакета " Мобилност " той сподели, че трима души, които не са пристигнали на работа на време, са провалили напъните, траяли три години, и изрази вяра " дискриминационните условия ", признати на първо четене, да се трансформират напълно, сподели още Радев. Евродепутатите Светослав Малинов, Неджми Али и Николай Бареков предишния месец не съумяха да вземат участие в гласуването за пакета " Мобилност " в Европейския парламент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР