В предложението на Има такъв народ в процедурните правила за

...
В предложението на Има такъв народ в процедурните правила за
Коментари Харесай

Георги Ганев, ДБ, пред ФАКТИ: Сарайският модел замени КТБ с ББР

" В предлагането на " ИТН " в процедурните правила за избор на нов шеф на Българска национална банка бяха заложени единствено 3 дни за издигане на кандидатури от страна на парламентарните групи на другите партии. А условията за документи, с цел да може да се съобщи една такава кандидатура, са много съществени. Изискват се доказателства за обучение, за подготовка, за опит и така нататък Доста съществени са условията към шефа на Българска народна банка, което, несъмнено, е изцяло разбираемо ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономистът Георги Ганев, който е депутат от " Демократична България " в 46-тото Народно заседание.

" Само за три дни партиите хем дa съумеят да набележат хора, които го смятат за подобаващи, хем да окомплектоват цялата документи, в действителност е извънредно къс интервал това ", добави по тематиката за избора на нов гуверньор на Българска народна банка Ганев.

Припомняме, че мандатът на настоящия гуверньор на Българска народна банка - Димитър Радев, изтече и в действителност е належащо да се мисли по въпроса за неговия правоприемник. За комплицирани парламентарни обстановки като настоящата обаче, законът е планувал, че хора на сходни длъжности могат да продължат да са на поста си, до момента в който не им бъде гласуван заместител от Парламента.

От друга страна направи усещане, че " ИТН " доста бързат с избора на нов гуверньор. Това породи подозрения за подмолни апетити, искащи преодоляване на българската банкова система.

" Един Парламент, който даже едно държавно управление не може да сформира и да се разбере по съществени цели на държавната политика, сигурно не би трябвало да пипа в банковата система, която е доста характерна област ", добави икономистът Георги Ганев.

Той бе безапелационен, че никой от " ИТН " не е потърсил никого от " Демократична България ", с цел да бъде разисквана възможна кандидатура на Любомир Каримански за гуверньор на Българска народна банка и добави: " Стилът на предложение на личен състав за най-различни постове в България на " ИТН " ми е неразбираем. Той е малко: ние предлагаме еди-кой си човек, и в случай че не го одобрите значи сте неприятни ".

Народният представител счита, че мандатът на Димитър Радев като гуверньор на Българска народна банка може да се счита за относително сполучлив.

След разискването на тематиката за бъдещия нов гуверньор на Българска народна банка, Ганев даде своя коментар за настоящата политическа обстановка:

" Според мен нещата би трябвало да стартират да стават доста по-разговорни. Парламентът, като място за говорене, да влезе тъкмо в тази функционалност. Място, където доста разнообразни от време на време политически сили, даже с разнообразни полезности, несъмнено, представляващи разнообразни ползи в обществото, да могат да срещнат и да изговорят тези ползи, всяка да разбере другата по-добре, с цел да може да се откри това сечение, което да образува ръководство на страната ".

Той разяснява и възможните реакции на политическите партии при възможната поява на нов политически план:

" Доколкото познавам пейзажа, и тук към този момент приказвам лаически, тъй като съм икономист, в политиката съм от няколко месеца, нямам задоволително опит, с цел да разясня по-сериозно, само че някои ще реагират с ревнивост, други ще би трябвало просто да одобряват новата обстановка ".

Лили Маринкова регистрира, че по всяка възможност тази възможна нова партия ще бъде определяна като " президентска ", т.е. на Радев, и попита госта си за това каква счита, че ще бъде нейната идеология: " Доколкото знам президентът изповядва относително по-лява идеология, колкото и условни да са тези деления. От друга страна сред най-популярните сега министри има хора, които никак не са чак толкоз леви. Най-вероятно ще бъде някакъв следващ опит да се заеме една централна позиция в България и ще забележим до каква степен ще успее. От позиция на " Демократична България " основно значимото е да се случи промяната в правораздавателната система. Така че, всяко развиване, което в нашите очи би асъдействало, би нараснало вероятността това да се случи, допускам, че бихме го приели със знак плюс ", отговори на водещата Георги Ганев.

В подтекста на офанзивите на Движение за права и свободи към Кирил Петков, представителят на " Демократична България " означи, че Движението за права и свободи продължава да не се отхвърля и да пази " извънредно самоотвержено " глобения по " Магнитски " предприемач Делян Пеевски.

" Едно е ясно. Когато се срути планът КТБ преди 7 години и 2 месеца, трябваше този метод начин на правене на бизнес в България, който ние от " Демократична България " обобщаваме под думите " сарая " и " сарайски модел ", да откри своята финансова котва и съгласно мен вниманието се насочи към Българска банка за развиване. Разбира се, в по-малък мащаб, тъй като това нещо отнеме време. На КТБ това нещо лиши повече от десетилетие, с цел да стигне тези мащаби. Това, което се откри това лято обаче е, че даже един искащ да пази обществения интерес министър, е задоволителен доста съществено да им разбие модела, когато банката е държавна. За това и в един миг, не знам дали си спомняте, се заприказва за приватизация на тази банка. Това се изговори от Николай Василев (б.р. един от претендентите за министър председател на " ИТН " ) и тогава доста хора се усъмниха, че задачата зад приватизацията на тази банка е да може тя отново да се употребява, без да може да бъркат в нея " неблагонадеждни министри ", не обслужващи сарая, и да си стане частна и да се движи с вероятно комфортна определена кандидатура в Българска народна банка, която да си затваря очите за някои неща, както доста добре знаем, че си затваряше очите за КТБ ", съобщи по тематиката за икономическите схеми на Движение за права и свободи Георги Ганев.

Той означи и това, че отчетът на Сметната палата удостоверява изнесеното от Кирил Петков за ББР, като същият отчет е сериозен и към работата на доста други държавни компании.

Съмненията водят към това, че парите от Българската банка за развиване, са отивали до избрани бизнес елити, само че Сметната палата не е в положение и няма пълномощия да води следствие. " Сметната палата не е в положение да открива физически лица зад всякакви собствености. Това не е нейното амплоа. Тук би трябвало да се заемат други органи, само че знаем, че в България и тези органи са много проблематични, със съществени съмнения, че обслужват същите тези ползи. Тоест този, който би трябвало да те хване, в действителност ти е съдружник и се знае, че няма да те хване ", разяснява Ганев.

Той акцентира, че оценката на " Демократична България " към целия състав на служебния кабинет не е еднопосочна.

Ганев разкритикува Европейската национална партия, че е траяла да поддържа ГЕРБ, макар големите забележки към нейното ръководство, отправени от евродепутата Радан Кънев, който е подобен от друга партия членка на ЕНП - ДСБ.

" Нашият проблем главно е, че Европейската национална партия беше в действителност осведомена. Не могат да настояват, че не са знаели, тъй като ние сме ги запознавали с порочността на модела, който последователно се наложи в България в последните години. Айде, да речем, че при започване на мандатите на ГЕРБ са очаквали по-различно развиване, очаквали са в действителност ГЕРБ да са правилен член на фамилията на Европейската национална партия, само че някъде в последния мандат, като се " ожениха " с ксенофобите от Патриотичния фронт, беше ясно, че се изневерява на тези полезности и все пак ЕНП избра да брои седалки в Европарламента (б.р. т.е. да не подлага на критика ГЕРБ, с цел да употребява евродепутатите на ГЕРБ при гласувания в Европейския парламент), вместо да вземе ценностна позиция. Това е голямо отчаяние ".

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР