В предизборната си програма Йорданка Фандъкова дава своите конкретни решения

...
В предизборната си програма Йорданка Фандъкова дава своите конкретни решения
Коментари Харесай

Какво обещава Фандъкова и какво премълчава за новия си мандат

В предизборната си стратегия Йорданка Фандъкова дава своите съответни решения за справяне с главните проблеми на столицата, които дава обещание да извърши през идващия кметски мандат до ноември 2023 година

Срещу презастрояването - нов отраслов зам.-кмет

Фандъкова дава обещание да назначи заместител кмет с сектор " Строителство ", който да дава отговор за планирането и построяването на всички обществени планове - " специалист с потвърден престиж в региона ".

Срещу презастрояването тя предлага да се усилят отстоянията при градеж на нови здания в осъществените жилищни комплекси. Тази мярка би трябвало да отбрани междублоковите пространства. Фандъкова желае да наложи краен период за реституционните процедури до декември 2020 година Така тя счита да спре придобиването на парцели посредством фиктивни реституционни искания.

В програмата си тя дава обещание да сътвори стратегия за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване. Отделно ще наложи възбрана за смяна на предназначението на парцели, отредени за обучение. Така ще се запазят терените, планувани в устройствените проекти за детски градини и учебни заведения.

Задължителна приемна за жители един път седмично при всеки нов инфраструктурeн обект, дава обещание Фандъкова. Тя ще предприеме дейности за облекчение на процедурата за отчуждаване на частни парцели, когато се построяват улици в новите квартали.

Как ще спре " ремонта на ремонта "

За справяне с феномена " ремонт на ремонта ", който се прояви в множеството скъпоструващи планове за възобновяване на центъра на София, тя предлага законодателни промени за повишение на отговорността на проектанти, строителни компании и надзорници при некачествено осъществяване на поръчката,

За повече бистрота в процедурите за публичните поръчки Фандъкова предлага те да се организират по електронен път посредством единна електронна платформа. Тя сочи и съответна дата за начало – 1 ноември 2019 година, което значи, че към този момент би трябвало да се ползва.

Места в детските градини и яслите

" Осигуряваме места за всички деца в детските градини с нови 50 групи. Строим нови ясли за децата от 10 месеца до 3-годишна възраст. Изграждаме учебни заведения и детски градини в новите квартали на София " - това са съществени посоки в раздел " Млада София " в програмата на Фандъкова.

Новите квартали са " Манастирски ливади " -запад и изток, Студентски град, вилна зона " Симеоново " и " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ".

Предвижда строителство в " Красно село ", " Овча купел ", " Слатина ", " Сухата река ", " Левски " и " Горна баня ".

За по-чист въздух - познати ограничения като " зеления билет "

Фандъкова дава обещание към ваучерите за въглища и дърва за обществено слаби, да добави и за пелети и газ. Ще усили честотата на миене на улиците и ще сложи 2000 филтъра на комини на къщи, където се отопляват на въглища и дърва.

Ще продължи програмата за безвъзмездна подмяна на остарели печки с съоръжения за отопление с пелети и газ. Капацитетът на тази стратегия е да помогне на 20 000 софийски семейства. При нечист въздух ще продължи издаването на еднодневен " зелен билет " за цялата градска мрежа с цена 1 лев.

Ще доизгради т.нар.Вътрешен кръг, който заобикаля центъра на града и по този начин ще отклонява директно преминаващите коли.

Електробуси в градския превоз

Тя даде обещание нова Система за е-таксуване, която ще бъде внедрена до 2021 година Чрез нея таксуването ще е съгласно действително изминатото разстояние или време. Карти и билети ще могат да се зареждат и купуват през интернет и посредством телефон.

През 2020 година започва системата за доведащ превоз. " Бърза и комфортна връзка на кварталите с метрото посредством мрежа от довеждащ траспорт със 100% електробуси ", е записано в програмата й. Започва с " Люлин ", " Овча купел ", " Горна баня ", " Малинова котловина ", " Манастирски ливади ", " Хаджи Димитър ", " Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ".

Ще пусне 10 линии напълно обслужвани с електробуси. Те ще са от кв. " Слатина " до Симеоновски въжен превоз – нова линия N123. От Спортната палата до летището – линии 84 и 184, както и линии 260, 74, 73 и 6, които ще са оборудвани с електробуси до 2022 година

Още 13 км ново метро

Фандъкова декларира да построи нови 13 км метро. До края на 2019 година ще бъде приключен сектор от Третия лъч на метрото – от " Подуяне " до " Красно село ", който е 8 км. През първата половина на 2020 година ще е подготвен и секторът в регион " Овча купел " с дължина 4 км.

За интервала 2020-2025 година е плануван стартът на 3 км метро от кв. " Хаджи Димитър " до кв. " Левски ", което е част от Третия метродиаметър. Още 6 км ще се издълбаят като отклоняване на третия лъч при Военна академия в посока кв. " Гео Милев ", " Слатина ", зала " Арена Армеец " и с последна спирка на бул. " Цариградско шосе ", покрай " Технопарка ".

С още 2.1 км ще бъде продължен втория диаметър от станция " Бизнес парк " до Симеоновския въжен превоз. От метростанция " Люлин " ще има продължение до Околовръстния път.

За сигурност на придвижването - ново звено в общината

Ново профилирано звено по пътна сигурност ще бъде образувано в Столичната община. То ще е с кординиращи функционалности и ще работи дружно с Консултативния експертен съвет по сигурността на придвижването.

Лифтът Княжево-Копитото би трябвало да тръгне през 2021 година

Фандъкова дава обещание до 2021 година да възвърне кабинковия въжен превоз Княжево-Копитото. " Със или без съдействието на притежателя (частното " Витоша ски " АД).
Тя ще предприеме дейности за задвижване на Драгалевския седалков въжен превоз, написа в програмата й за новия кетски мандат. Ще усили и излетните автобусни линии до Витоша, както и възобновяване на хижите, общинска благосъстоятелност.

Какво не даде обещание в програмата си

Няма съответни решения за най-задлъжнялото общинско сдружение - " Топлофикация-София " , с 800 милиона лв. дълг. Само държавната " Булгаргаз " чака над 500 милиона лв., а се търсят нови вложения за софтуерно модернизиране на отоплителното сдружение.

Не се загатва нищо за промяна в Центъра за градска подвижност . Това общинско сдружение ръководи синята и зелена зона за паркиране и с парите от нея би трябвало непрестанно да се построяват нови общински паркинги - освен в центъра, а и в кварталите.

Няма нито дума за по директно присъединяване на жителите в работата на Столичния общински съвет (СОС). Това може да стане с промени в правилника за активността на СОС като се даде по-голяма опция на представители на цивилен организации да се включват в съвещанията на отрасловите общински комисии.

Промените в Общия организационен проект на София , за които бяха единомислещи всички претенденти за кмет, с цел да спре действително презастрояването и заграбването на зелени площи, в програмата на Фандъкова са маркирани с едно изречение: " Приемане на Визия за развиване на София с небосвод 2050 година, чиито цели да залегнат при разработване на измененията в Общия организационен проект на София ". Толкова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (422)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР