В предизборната надпревара, състояла се само преди месеци, лозунгът на

...
В предизборната надпревара, състояла се само преди месеци, лозунгът на
Коментари Харесай

Секс скандал и гафове усложняват и без това затрудненото положение на Тереза Мей

В предизборната конкуренция, състояла се единствено преди месеци, лозунгът на английската премиерка Тереза Мей бе " мощно и устойчиво държавно управление ".

Фразата звучи като жестока подигравка сега, откакто няколко високопоставени членове на кабинета на Мей бяха подложени на рецензии за гафове или се оказаха обект на следствие за хипотетични полови злоупотреби.

Още преди последните проблеми Мей беше водач на несигурно държавно управление, срещащо усложнения. Тя е изправена пред предизвикването да изведе Англия от Европейски Съюз, отпред на държавно управление, разграничено сред съперници и последователи на Брекзита. Позициите й също така са отслабени, откакто рискованото привикване на предварителни избори през юни, за да усили болшинството на

Консервативната партия в Народното събрание, докара до противоположен на стремежи резултат и тя остана отпред на държавно управление на малцинството.

" Имаме премиерка, която е изгубила престижа си и контрола над класната стая ", съобщи във вторник опозиционната депутатка от Лейбъристката партия Кейт Осамор, представяйки кабинета като група непослушни деца.

Изгубеният асистент

За Мей седмицата на все по-разрастваща се рецесия стартира предходната сряда, когато министърът на защитата Майкъл Фалън подаде оставка, заявявайки, че държанието му в предишното " може да е било под високите стандарти ", които се чакат от него. Той бе упрекнат от журналистка, че на гала през 2002 година нееднократно е докоснал коляното й. Друга журналистка съобщи, че ненадейно я е целунал, без тя да го желае.

Фалън бе един от най-стабилните помощници на Мей, постоянно изпращан да приказва от името на държавното управление на изявленията. Оставката му е удар за Мей - който стана още по-тежък, откакто тя разочарова мнозина консерватори, заменяйки го с Гавин Уилямсън, на който мнозина нямат доверие. Бившият учредителен секретар на групата на консерваторите в Камарата на общините е прочут с това, че държи на бюрото си домакински любим тарантула.

Мръсен скандал

Фалън може да не е последният министър, заставен да напусне поради набиращия мощ скандал за половия тормоз и злоупотреби в английската политика.

След появилите се разкрития за холивудския могул Харви Уайнстийн, помощници на политици и публицисти започнаха да насочат обвинявания. Няколко депутати бяха отстранени краткотрайно от своите партии, а двама министри от държавното управление са обект на следствие.

Първият министър Деймиън Грийн, който на процедура е вицепремиер, е изправен пред следствие от държавните служби, откакто млада партийна активистка го упрекна в нежелани докосвания и текстови известия. Бивш почитан служител на реда добави, че през 2008 година на компютър в офиса на Грийн е била открита изключително отвратителна порнография - нещо, което той изрично отхвърля.

Министърът на интернационалната търговия Марк Гарниър е разследван заради изказвания, че е изпратил секретарката си да купува вибратори от сексшоп. Гарниър назова случая " палавщина ", само че призна, че в предишното може да е показвал отношение " от отминала ера ".

В опит да потушат абсурда, Мей и други партийни водачи се съгласиха да бъдат създадени нови ограничения, с цел да бъде помогнато на работещите в Народното събрание да оповестяват за злоупотреби.

Нетактичният Борис

Шумният английски външен министър Борис Джонсън в никакъв случай не е бил прочут с тактичността си и мнозина бяха сюрпризирани, когато Мей го избра за топ посланик на страната.

Сега той е упрекнат, че със свободния си метод на изложение е изложил на заплаха жена от британско-ирански генезис, хвърлена в пандиза в Иран.

Съпругът и шеф на Назарин Загари-Ратклиф, която излежава петгодишна присъда за скрит план за " безшумно събаряне " на иранския режим, споделя, че тя може да получи по-дълга присъда, откакто предходната седмица Джонсън съобщи пред депутати, че преди ареста си предходната година тя е обучавала ирански публицисти.

Съпругът й Ричард Ратклиф и благотворителната фондация " Томсън Ройтерс " споделят, че Загари-Ратклиф е била на отмора при фамилията си. Според тях иранските управляващи са употребявали изказването на английския външен министър като доказателство, че тя е въвлечена в агитация против режима.

Във вторник Джонсън призна, че " забележките ми можеха да бъдат по-ясни ".

" Британското държавно управление не се съмнява, че тя е била на отмора в Иран предходната година, когато бе задържана, и че това е била единствената цел на нейното посещаване ", сподели той в изразяващо разкайване изказване пред Камарата на общините.

Тайни срещи

Последните неприятни вести пристигнаха, откакто тази седмица стана известно, че министърката за интернационалното развиване Прити Пател е провела 12 срещи с израелски групи и представители на управляващите, в това число с премиера Бенямин Нетаняху, до момента в който е била на отмора в Израел през август - и не е споделила за тях на премиерката или сътрудниците си.

Когато новините за пътуването станаха известни, Пател настоя, че " Борис (Джонсън) знаеше за визитата ". По-късно нейното министерство бе насила да внесе изясненост в изказването, казвайки, че " външният министър е схванал за визитата, само че не авансово ".

Пател се извини и сподели, че срещите " не са спазили нормалната процедура ". Други стигнаха по-далеч, заявявайки, че тя явно е нарушила кодекса за държание на министрите.

В последна сметка Пател подаде оставка в сряда вечерта.

Стивън Филдинг, учител по политически науки в Университета на Нотингам, съобщи, че при естествена политическа конюнктура както Джонсън, по този начин и Пател биха били уволнени. Сегашната конюнктура обаче не е естествена.

" Това е рецесия на голям брой нива ", съобщи Филдинг. " Имаме партия, която е разграничена що се отнася до най-важното решение, което страната би трябвало да вземе, с премиерка, която няма престиж, и държавно управление, което няма болшинство в Камарата на общините ".

Той обаче предсказа, че държавното управление ще продължи напред " залитайки ", тъй като се притеснява да не загуби против Лейбъристката партия, в случай че се стигне до избори.
" Те знаят, че са изгубени, в случай че си разрешат да се отдръпват, преди Брекзитът да бъде приключен ", съобщи Филдинг.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР