В предизборен режим кметът на София Йорданка Фандъкова със замах

...
В предизборен режим кметът на София Йорданка Фандъкова със замах
Коментари Харесай

Услужливият "Строителен контрол"

В избирателен режим кметът на София Йорданка Фандъкова със размах позволи разногласието легален или противозаконен е градежът на терасата на шефа на Комисията за противопоставяне на корупцията Пламен Георгиев. За скоростта на признатата оставка на несменяемия от 2006 година и угодлив шеф на " Строителен надзор " на Столичната община арх. Влади Калинов има принос и гражданското неодобрение против ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", против градежа на небостъргача " Златен век ", против избеления от Комисията на Пламен Георгиев " Апартаментгейт "...

Арх. Калинов е основен проектант на Банкя до 2006 година След като Бойко Борисов става кмет на София, Калинов поема основната дирекция " Строителен надзор " на Столичната община. До през днешния ден. Беше и претендент за основен проектант на София през 2016 година

На 12 юни той издаде заповед да за прекъсване на процедурата по унищожаване на противозаконния градеж върху терасата на Пламен Георгиев, стартирана от строителния надзор на регион " Слатина " на 24 април. Със заповедта си арх.Калинов на процедура узакони противозаконните навеси и барбекюто на шефа Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ ) Пламен Георгиев.

" Не е комфортно да разясня дейностите на началниците ми ", сподели пред " Дневник " началникът на отдел " Контрол по строителството " на регион " Слатина " инж. Михаил Джурджин във връзка заповедта на арх. Влади Калинов.

По същото време КПКОНПИ ревизира и оневини покупко-продажбите с евтини жилища на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и другите съпартийци от ГЕРБ. Мотивът е неуместен - те нямали частен интерес да прокарат поправката " Артекс " в закона, когато са я дали своят вот в Народното събрание. Е, след това си купиха евтини първокласни жилища от същата строителна компания.

Арх. Калинов опрощава противозаконния градеж като се базира на един-единствен документ - декларацията на Пламен Георгиев. В нея той твърди, че е заварил въпросните навеси при покупката на жилището си на три равнища в кв. " Гео Милев ". Сиреч не съм аз. Георгиев първоначално твърдеше, че и самата тераса, върху която са издигнати, не била негова, а обща част като покрив и по тази причина не я заявил. Нищо че единствено той има вход към нея, а тя е с повърхност 186 кв.м и отново той й заплаща локалния налог.

При въвеждането в употреба на постройката на 18.10.2007 година тези навеси не са отразени в другояче подробното уверение, издадено тогава от основния проектант на " Слатина ". Кметът на региона Наталия Стоянова (ГЕРБ) счита, че те са издигнати от предходния притежател на жилището, а не от Пламен Георгиев.

Добре, само че те си остават противозаконни, защото за тях няма никакви бумаги и не попадат в никакви документи. Това откри и инспекцията на отдела " Контрол на строителството " на регион " Слатина " отпред с инж. Джурджин, осъществена на 24.4.2019 година в разгара на абсурда " Апартаментгейт ". Изградени са заслон и остъклен заслон, захранени с ел. сила и покрити с битумна хидроизолацияу, с метър по-високо от позволената кота " било " на постройката. " Строежът е изцяло приключен без издадени строителни бумаги – утвърден план и позволение за градеж ", установяват проверяващите от регион " Слатина ".

В този миг двата навеса можеха да бъдат демонтирани за един следобяд и всичко да завърши. Но шефът на Комисията за противопоставяне на корупцията провидя офанзива на олигарси против него и реши да контраатакува.

В декларацията си от 13.5.2019 година, подадена в региона, Пламен Георгиев декларира, че е заварил навесите, когато е купил тризонета си. Нищо, че на никое място в нотариалния акт те не са упоменати. Кметът на региона също услужливо акцентира, че тези навеси са отпреди нанасянето на Георгиев. И по този начин да е, това не ги узаконява. Главният проектант на Столичната община Здравко Здравков недвусмислено съобщи: " От 2001 година думата " легализиране " не съществува в Закона за устройство на територията! " Дотогава бабаитите на прехода първо строяха, след това узаконяваха.

В закона може и да не съществува, само че в общинския " Строителен надзор " отпред с арх. Влади Калинов от години няма неразрешими проблеми. На въпрос допустимо ли е един градеж да е легален без строителни бумаги, Калинов съобщи пред БиТиВи: " Възможно е, в случай че е възможно ".

Той твърди, че въпросните навеси са издигнати дружно със постройката още през 2007 година, само че просто тогава не са били включени в удостоверението за въвеждане в употреба от районния проектант на " Слатина ".

" Това е неуместно пояснение на закона. Удостоверението за въвеждане в употреба е извънредно в детайли и е явно, че в него тези постройки не попадат, противозаконни са и би трябвало да бъдат отстранени ", разяснява проблема областен проектант пред в. " Сега ".

Връх в йезуитския претекст за легализиране на противозаконния градеж е фактът, че арх. Калинов не анулира заповедта на районните контрольори от " Слатина " за срутване на навесите, само че декларира в своята: " Отказвам да издам заповед за унищожаване на градеж " Два дървени навеса ", изпълнени на терасата. Прекратявам формираното произвеждане за премахването им. "

Пак изниква въпросът – за какво поради два навеса се постановат толкоз хватки, хитрини и демонски тълкувания на закона? Отговорът е пределно елементарен и той е в изявлението на районния строителен инспектор на " Слатина " - " Не е комфортно да разясня дейностите на началниците си ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР