В предишния ни материал по проекта 100 въпроса за тоталитарната

...
В предишния ни материал по проекта 100 въпроса за тоталитарната
Коментари Харесай

Социалистическото обзавеждане. Или разходка до вчера


В предходния ни материал по плана „ 100 въпроса за тоталитарната страна “ ви разказахме по какъв начин изглеждаше. Днес ви предлагаме втори взор към тематиката. Материалът е написан от младеж, роден след 1989 година, който посети един на пръв взор малко чудноват музей. „ Червеният апартамент “ е жилище, което демонстрира по какъв начин са живели хората по време на социализма.

Ако има едно нещо, което " децата на демокрацията " помнят ясно от социализма, това бяха всички дреболии от всекидневието в дома. Тежките секции с монотонен и отегчителен дизайн, солидни и матирани стъклени витрини, странни кушетки, табуретки, кревати с пружини. Всичко с цветове, които всеки актуален дизайнер ще назова просто " грозни " - белезникави, блудкави, измъчени тонове.

И даже когато " комунизмът си отиде ", в моя случай - малко преди да се родя, тези следи от систематичното мачкане на човешкия нюх за хармония останаха години наред в домовете ни. Нормално - 90-те не бяха тъкмо време на стопански взрив и жадност за ново обзавеждане, даже когато такова се появи на пазара.

Така доста израстнахме в социалистически жилища, въпреки и сякаш в демокрацията.
 Типичният социалистически хол от социализма в " Червения апартамент ". 
А най-интересното беше по какъв начин демокрацията и времето постепенно обелват тази остаряла обвивка. Как пазарната стопанска система изсулваше домовете на бабите и дядовците ни, че и на родителите ни, от социалистическия интериор - като от остаряла кожа. И при започване на хилядолетието доста къщи бяха като комбинация сред две изцяло противоречащи си философии в домашната среда - тази на поробения и тази на свободния.

Тази седмица се разходих до един необикновен тип музей в центъра на София – „ Червения апартамент “. " Музей " звучи необичайно за това място - въпреки че е тъкмо това за най-младите.

" Червеният апартамент " е един план на архитекта Валери Гюров и Сдружение 365 - създатели на градски разходки като Free Sofia Tour, Sofia Alternative Tour и Communist Tour. На хартия е туристически обект - показва дома на едно нормално българско семейство от 80-те години. В огромна степен е натурален музей - основателите са съумели да намерят един апартамент от интервала, който съвсем не е мръднал. Личи си, че са го допълнили с забавни и разнородни обекти - бутилки, кибритени кутийки, вестници, играчки - с цел да се сътвори илюзията, че надали не сем. Петрови просто са отишли на море и жилището е празно напълно за малко.

Показателно е, че е план на младежи, и все пак доста от движимостите в жилището са от тяхното детство. За задграничните туристи апартаментът в действителност е атракция - такава групичка засякох, когато отидох да фотографирам.
 Детска стая отпреди 1989 година в " Червения апартамент "

За хората над 30 е някакъв вид носталгично странствуване. По-младите ще разпознаят някои от предметите, други могат да ги изненадат. За тези над 45 ще си е тъкмо като „ връщане при баба “, а за някои и „ вкъщи “.

Може би най-ценно ще е за младежите под 18 - които даже не помнят по кое време баба е изхвърлила китениците и 30-те тома на Большая советская энциклопедия. За тях това в действителност ще е различен свят.

Но всеки може да откри по нещо - с цел да добиете бързо визия какво ви чака, гледайте това малко видео:



---

Ако вие сте младеж, който има интерес към най-новата ни история и желае да научи обстоятелства за времето отпреди 1989 година, можете да ни зададете своите въпроси на имейл [email protected], в Тема/Subject напишете: 100 въпроса за тоталитарната страна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР