В предишния договор за същата услуга и срок трите компании

...
В предишния договор за същата услуга и срок трите компании
Коментари Харесай

"Топлофикация София" дава 12 млн. лв. на три посредника за плащане на сметки

В предходния контракт за същата услуга и период трите компании са получили 4 млн. лева

© Анелия Николова Още по тематиката
Поръчки за 57 млн. лева е спечелила брачната половинка на шефа на Държавния запас

Охранителната компания " Мултифорс А.С. " има над 100 контракта за публични поръчки от 2007 година насам
13 авг 2018
" Булгаргаз " предвижда скок на цената на газа с над 14%

Окончателното искане за четвъртото тримесечие ще бъде оповестено на 10 септември, след което КЕВР би трябвало да се произнесе
11 авг 2018
Комисия за защита на конкуренцията: " Топлофикация София " злоупотребява с монопола си при новите клиенти

Засега няма решение, а изказване на регулатора. Ще би трябвало да потвърди, че присъединението на консуматори става при непазарни условия
10 авг 2018 Без конкурс, а с директна покана задлъжнялото общинско сдружение " Топлофикация София " е избрало " Ипей ", " Фаст пей " и " Български пощи " за медиатори, които от нейно име да одобряват заплащания на сметките за парно. Въпросните три компании и до момента са предоставяли такива услуги на затъналата отоплителна компания, само че отсега нататък ще получават приблизително три пъти повече пари - общо 12 млн. лева за период от 4 години. А частната компания " Ипей " ще вземе седем пъти повече за сметка на държавните пощи.

В XXI век е обикновено да се употребяват услуги на медиатори при разплащанията, само че те се показват без съревнование, а неналичието на конкуренция може да излезе скъпо. А общинската топлофикация мъчно може да си го разреши: тя е с насъбрана загуба 320 млн. лева и с задължения 760 млн. лева

Разходите единствено нагоре

От регистъра на Агенцията за публични поръчки излиза наяве, че за пръв път " Топлофикация София " е наела медиатор за инкасиране на суми през септември 2009 година Избраната компания е " Браво инвестмънт " (свързано с " Фаст пей ХД " ), като тогава отново не е бил извършен конкурс, а е употребена " малката врата " на Закона за публичните поръчки, която разрешава договаряне без съобщение. Обяснението за избора на подобен тип процедура е, че " въпросното сдружение е създало негов личен авторски софтуерен артикул, който е предопределен за инкасиране на комунални месечни отговорности и основава облекчение и по-широки благоприятни условия за жителите и компаниите, консуматори на топлинна сила, да погасяват сметките си към " Топлофикация София ". Информация за платените суми обаче няма, защото по това време законът не задължаваше публикуването й.

През 2011 година схемата се повтаря - с " Браво инвестмънт " е подписан нов контракт - за 725 403 лв. без Данък добавена стойност. Три години по-късно - през май 2014 година, " Топлофикация София " още веднъж взема решение да се контракти с медиатор за инкасиране на суми по сметки, като този път изпраща предложения за сключването на 4-годишни контракти до три компании - с изключение на " Браво инвестмънт " в листата са " Ипей " и " Български пощи ".

Любопитното тук е, че въпреки покана да е изпратена точно до " Браво инвестмънт ", договор за 1 166 666 лева без Данък добавена стойност е подписан с " Фаст пей ХД ". Двете сдружения са регистрирани на еднакъв адрес в София - бул. " Никола Вапцаров " 31, само че от 2010 година нямат директна връзка в ръководството или собствеността. " Браво инвестмънт " е на Елена Дюгмеджиева, а " Фаст пей ХД " е владеене на Полина Пекова–Георгиева и Христо Грънчаров.

С контракта от 2014 година " Ипей " също взима 1 166 666 лева без Данък добавена стойност, до момента в който на " Български пощи " са платени 1.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

Неравно систематизиране

От изпратените на 20 август предложения към трите сдружения се вижда, че разпределението на парите ще бъде напълно друго. Над три четвърти от цялата сума, или 8.2 млн. лева без Данък добавена стойност, ще получи " Ипей ". Това е седем пъти повече от получената през предходните четири години комисиона. Възможното пояснение е в по-големия % на заплащанията, които потребителите правят посредством тази платформа.

Три пъти повече пари от преди ще получи и " Фаст пей ХД " - 3.59 млн. лева без Данък добавена стойност, като този път поканата е изпратена непосредствено до това сдружение.

В същото време за " Български пощи " са оставени скромните 213 788 лева без Данък добавена стойност, което пък е 8 пъти по-малко от предходния контракт. Тук също може да се допусна, че клиентите на " Топлофикация София " все по-рядко употребяват услугите на държавния пощенски оператор, които не са цифровизирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР