В предишните материали се спряхме на избора на процесор и

...
В предишните материали се спряхме на избора на процесор и
Коментари Харесай

Най-добрите видеокарти, които могат да се купят в началото на 2019 година

В предходните материали се спряхме на избора на процесор и дънни платки както за чиповете на Intel, по този начин и за процесорите на AMD. Сега ще обърнем внимание и на графичните карти.
Nvidia GeForce GT 1030 – бюджетната „тапа“
Nvidia, както и AMD, предлага серии от напълно опростени решения за невзискателните консуматори, на които интегрираната в процесора графика не е задоволителна. Към сегашен това са видеокартите GT 1030 на Nvidia и RX 550 на AMD. Тук би трябвало да сме доста деликатни, тъй като има версии на GT 1030 с DDR4 буферна памет, която е двойно по-слаба от GDDR5 графичната памет, като цената и на двата типа графични карти е идентична. Ако съпоставим продуктивността на тези графични решения на AMD и Nvidia, ще забележим, че RX 550 е с 15-20% по-бърза, само че пък коства с 30-40% % повече и в този случай е по-добре да се избере видеокарта на AMD.

Що се отнася до цената, GT 1030 може да взета от Amazon за $75-$85, като нейната продуктивност е задоволителна за множеството модерни ААА игри с HD или FHD резолюция при ниски настройки на графиката и при fps към 30. Разбира се, при игрите като Dota 2 и WoT без проблеми върви FHD при по-високи настройки на графиката.

Важно е да отбележим че към сегашен ден не си коства да се купува нов личен компютър, оборудван с сходна видеокарта. Процесорите Ryzen G да вземем за пример, оферират по-производителната графика Vega и костват по-малко, спрямо общата сума на GT 1030 + процесор на Intel Но в случай че имате старичък Core i3 и вашата остаряла Nvidia GTS 450 или GT 730 напълно към този момент не се оправя с новите неща, ъпгрейдът до GT 1030 има смисъл.
Nvidia GTX 1050 3 GB – забравената карта от междинен клас
Графичните карти GTX 1050 2 GB и 1050 Ti вероятно още се помнят от мнозина, само че показаната преди една година 1050 с 3 GB буферна памет е несправедливо забравена. освен това на вятъра, тъй като опциите на нейния графичен процесор са доста близки на GTX 1050 Ti и въпреки всичко 3 GB не са 2 GB и са задоволителни за днешните игри при FHD резолюция и междинни настройки на графиката.

При цена от към $140 в Amazon, нейният съперник е единствено един – AMD RX 560, която е почти на равнището на GTX 1050 2 GB. Ако не ви стигат парите за AMD RX 570, която е положително решение за игри при високи настройки на графиката, само че въпреки това, GT 1030 ви е прекомерно слаба, Nvidia GTX 1050 3 GB е един нелош избор за тези пари.
AMD Radeon RX 570 – положително решение за удобен FHD гейминг
По време на криптовалутната тресчица, видеокартите на AMD мъчно се намираха, като цената им доближаваше $300. Сега тяхната цена падна съвсем двойно и RX 570 към този момент може да се откри и за $180. Като се има поради, че тя се конкурира по благоприятни условия с GTX 1060, която коства малко по-скъпо, може да се каже, че това е идеалният вид за игри с FHD резолюция, при fps към 60.

На пазара се оферират две версии на тази видеокарта – с 4 GB и с 8 GB буферна памет, като разликата в цената не е огромна – към $10-$15 и има смисъл да се вземе модела с 8 GB. Даже при FHD, при високи настройки на графиката, 4 GB не постоянно са задоволителни и 8 GB сигурно няма да са непотребни.
AMD Radeon RX 590 – в случай че RX 570 не е задоволителна
След анонса, RX 590 изглеждаше малко необичайно, тъй като това си е същата RX 580, само че трансферирана на 12 нанометров софтуерен развой, с което продуктивността набъбна. Всъщност, растежът напълно не е дребен, а внушителните 15-20% и като се има поради, че тази карта се продава за към $300, то това е на процедура единственото решение в този ценови диапазон – RX 580 и GTX 1060 са малко по-евтини, а по-мощните GTX 1070 и RTX 2060 са малко по-скъпи.

Що се отнася до продуктивността, тази графична карта е за всички, на които малко не доближава продуктивността на RX 570. Там където RX 570 дава 30-40 fps, видеокартата RX 590 ще даде 40-50. Разбира се, тя е слаба за 2К игри, само че за FHD е доста добра и при някои заглавия разрешава ултрависоки настройки на графиката.
Nvidia RTX 2060 – идеалното решение за FHD игри
Когато Nvidia RTX 2060 излезе на пазара, цената ѝ бе някъде към $450, което е много доста за продуктивността, която предлага. Но в този момент нейната цена спадна и тя може да бъде купена за към $360. По принцип, за тези пари може да се вземе GTX 1070, само че като се има поради, че RTX 2060 е пряк съперник на GTX 1080 с цена дори над $450, то Nvidia RTX 2060 е един отличен избор за тази сума.

Що се отнася до продуктивността, RTX 2060 е в действителност чудесно решение за всеки, който желае да играе FHD игри при оптимални настройки на графиката и постоянни 60 fps. Уви, за 2К игрите тази карта не е доста подобаваща. Все отново, 6 GB буферна памет напълно скоро ще бъдат малко, а и в случай че тази видеокарта се употребява за 2К игри, даже и при междинни настройки на графиката, 60 fps няма по какъв начин да има.

Също по този начин, тя не е доста добър избор за геймърите, които желаят да опитат технологията за трасиране на лъчите (DXR). Задействането на тази алтернатива осезателно понижава фрагментите в секунда. Така да вземем за пример, в новата Metro: Exodus, задействането на DXR High понижава междинния fps при FHD резолюция до 40, а при Ultra настройки – чак до 35, като минималния брой фрагменти в секунди слиза до 30. Разбира се, може да се включи DLSS изглаждането, само че това замъглява изображението, като в този случай тензорните ядра на процедура няма по какъв начин да оказват помощ. Тоест, в случай че се взема тази видеокарта, би трябвало да се не помни за трасирането на лъчите. Ясно е, че тази алтернатива може да се включи и да се погледа качествено изображения, само че геймингът няма да е удобен.
Nvidia RTX 2070 – нелош избор за 2К игри, базово равнище за игрите с трасиране на лъчите
Тази видеокарта може да бъде закупена в интернет магазините за към $520-$540. Най-близкият съперник е GTX 1080, само че RTX 2070 въпреки всичко е по-бърза и предлага технологии като трасиране на лъчите и DLSS изглаждането. AMD от своя страна, предлага в този ценови диапазон Vega 56 и 64, само че те са малко по-слаби и не поддържат новите тези технологии.

Що се отнася до продуктивността, за игрите с FHD резолюция нейната мощ е непотребна и с лекост се доближават 100 fps при оптимални настройки на графиката и за нея е по-добре да се вземе 2К екран. Тази видеокарта има 8 GB буферна памет и дава опция да се играят 2К игри с високи параметри на графиката. Но за 4К резолюция нейната продуктивност не е задоволителна – тя мъчно предлага удобен гейминг при тази резолюция и няма никакви ресурси за бъдещите видеоигри.

Ако ви е забавна технологията за трасиране на лъчите, тази графична карта предлага при в Metro при FHD резолюция 50-55 фрагмента в секунда. Но при 2К разграничителна дарба и включено трасиране, нещата не наподобяват доста добре – 30, най-много 40 fps. Винаги може да се включи DLSS, което много замъглява изображението, тъй като при тази технология картината се рендира при 1080p, след което се възвръща до 1440p, като броят на фрагментите се качва до 50.
Nvidia RTX 2080 и GTX 1080 Ti – доста положителни видеокарти за игри с 2К резолюция
В електронните магазини Nvidia RTX 2080 коства към $750. Тази графична карта има съперници в този ценови диапазон, само че те са дефицитни. Конкурент е да вземем за пример Nvidia GTX 1080 Ti, която е с сходна продуктивност и 11 GB буферна памет против 8 GB в RTX 2080. Но тя не поддържа трасиране на лъчите и което е по-важно, към този момент не се създава, а складовите ресурси са съвсем изчерпани. Ако не се интересувате от трасирането на лъчите, GTX 1080 Ti е доста добър избор.

От лагера на AMD, конкурентният модел е Radeon VII. Липсата на поддръжка на трасирането на лъчите с рента се откупва от съществуването на цели 16 GB HBM2 буферна памет, която напълно не е непотребна при 4К резолюция. Но към този момент тази видеокарта е дефицитна. В Европа се доставят партиди от единствено по няколко стотици бройки. Особеното при тази графична карта е, че при FP64 пресмятанията тя директни се конкурира с професионалните решения с цена две-три хиляди $ и очевидно за такива цели тя всеобщо се купува. Тази видеокарта може да се окаже шлагер на пазара след два-три месеца, когато ще може да се закупи на по-адекватна цена. Към сегашен ден, RTX 2080 е един по-достъпен вид, който предлага задоволително за цената си.

По отношение на продуктивността, тази видеокарта явно е ненужно мощна за FHD резолюция, в случай че не се употребява екран с кадрова периодичност 144-240 Hz. За 2К игрите тя предлага постоянни 60 fps при оптимални настройки на графиката. За 4К резолюцията продуктивността на RTX 2080/GTX 1080 Ti може да се смята за задоволителна – при високи, само че не оптимални настройки на графиката тя опреснява изображението с 50-60 фрагмента в секунда.

А в случай че се интересувате от технологията за трасиране на лъчите, то тук не всичко е добре. В същата Metro най-сетне можете да получите към 60 fps при определена DXR Ultra при 1920х1080. Ако желаете да поиграете 2К игри, ще би трябвало да се ограничите с до DXR High и 50 фрагмента в секунда. А при 4К, даже и с DLSS максимумът е 35 fps, което е малко за екшън игрите.
Nvidia RTX 2080 Ti – оптималното равнище на продуктивност при игрите
Разбира се, това не е най-бързата видеокарта – оферират се мощните Titan, Quadro, Tesla и така нататък Само че те се оферират за над 2-3 хиляди $ и са предопределени най-вече за професионалния сегмент. Няма смисъл да се взема сходна видеокарта за игри, тъй като тя ще даде най-вече 10-20% по-добър резултат, което към сегашен ден е стопански голословно.

При междинна цена от към $1350 видеокартата 2080 Ti няма съперник както по цена, по този начин и по продуктивност. Тя без проблеми дава 60 fps при 4К резолюция и оптимални настройки на графиката. При това, нейните 11 GB буферна памет ще стигнат за още няколко години -тя по тази причина е и флагман.

Също по този начин, това е единствената видеокарта, която може да се оправи с трасирането на лъчите при игрите с 4К резолюция, само че уви, с задействана DLSS – т.е., изображението се рендира при 2460х1440 пиксела и по-късно се „разтяга“ до 3840х2160 точки. Но в този режим, при определена DXR Ultra могат да се получат над 50 fps.
Бъдещето
Естествено, постоянно ще се питаме, дали да не изчакаме месец-два и тогава да си купим нещо по-добро. По-скоро не. Цените на RTX серията улегнаха и могат да се трансформират единствено при по-рязка промяна на цената на $. Видеокартите под класа на Nvidia GTX 1060 ще продължат да се продават, само че в този сегмент не се задава и не се приготвя нищо ново. AMD Radeon VII е доста забавна, само че ще би трябвало да изчакаме няколко месеца, с цел да падне и се стабилизира цената. Но в това няма необикновен смисъл, тъй като AMD приготвя за края на лятото напълно нови модели графични карти, които мнозина с неспокойствие чакат.

Единствените видеокарти, които би трябвало да излязат през идващите 30-40 дни са GTX 1660 и GTX 1660 Ti. Но те не са доста забавни, тъй като първата има същия брой CUDA ядра като GTX 1060. Да напомним, че тук няма да има трасиране на лъчите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР