В предградие на Париж вчера се стигна до напрежение, след

...
В предградие на Париж вчера се стигна до напрежение, след
Коментари Харесай

Стана напечено: Сблъсъци в Париж! Причината е


В предградие на Париж през вчерашния ден се стигна до напрежение, откакто представители на френските управляващи и локални поданици се пробваха да попречат на мюсюлмани да се молят навън. Това предадоха локалните медии, като означават, че разногласието отразява проблемите с дефицита на джамии във Франция. Няма потърпевши хора при спречкванията в Клиши-ла-Гарен. И двете страни в разногласието обаче наподобява не отстъпват от своите позиции, разяснява bTV, представена от Блиц.

``
реклама

Държейки огромен транспарант с надпис: " Спрете противозаконните улични молебствия ", кметът на Клиши Реми Мюзо поведе група от над 100 стачкуващи в проява на мощ, с цел да разубедят няколко десетки мюсюлмани да се молят на пазарния площад. От няколко месеца локални почитатели на исляма се събират там всеки петък, с цел да стачкуват против затварянето на молитвена стая. Мюсюлманите скандираха на арабски: " Аллах е популярен! ". По-голямата група стачкуващи им отвърна с пеене на всеослушание на френския химн, Марсилезата. В последвалото сдърпване бе разкъсан носеният от мюсюлманите транспарант, на който можеше да се прочете: " Обединени за огромна джамия в Клиши ". След като двете групи се разделиха, всяка от тях се закани да бъде още веднъж на мястото другия петък. Ислямът от дълго време е втората по известност вяра във Франция.

В страната обаче има продължителен дефицит на джамии за 5-те милиона мюсюлмани. В резултат в няколко френски града се организират молебствия на улицата, което подхрани антиимигрантските настроения на крайнодесния Национален фронт отпред с Марин Льо Пен (в София през 2011 година имаше сходен сюжет с присъединяване на „ Атака " – б.р.). Общинските управляващи в Клиши споделят, че локалните мюсюлмани могат да се молят в открития предходната година в това парижко предградие ислямски център за просвета и молитва, който към този момент е употребен от стотици хора. Някои почитатели на исляма обаче настояват, че постройката е прекомерно дребна, отдалечена и не дава отговор на стандартите за сигурност.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР