В предаването тази неделя ще видите още - традиционна родопска

...
В предаването тази неделя ще видите още - традиционна родопска
Коментари Харесай

Мира Добрева представя в „Отблизо“ столетница, която вари чудодейни отвари и мечтае да е кралица

В предаването тази неделя ще видите още - обичайната родопска носия, реализатори на достоверен фолклор и историята на първите прахосмукачки в българския дом

01 октомври 2021 /петък/

Тази неделя, 03 октомври, в предаването „ Отблизо " по Българска национална телевизия 1, водещата Мира Добрева ще срещне феновете с вълнуващата история на Баба Пена. Тя знае за лекове с билки, вари чудодейни отвари, пътувала е в безброй страни. С деца не се е сдобила, само че е отгледала двама - „ като за майка за нея се грижат и трижди дневно я спохождат ", споделя старицата. Между спомените от пожълтели фотоси грижливо е поставила и тази на Кралица Елизабет II. Защо ли? „ Понеже ищях да съм кралица пък съм единствено една магарица и остаряла, остаряла грозница! " И прихва да се смее баба Пена, та цяла Рила оглася.

На посетители в „ Отблизо " ще бъдат едни извънредно надарени младежи - артистът Антон Гудов и гайдарят Емануил Пунев, които извършват фолклорна музика, само че по необикновен метод - в нейната чиста и достоверна форма. В студиото феновете ще видят и остаряла родопска носия с типично за някои райони забраждане. В рубриката „ Изчезващият 20 век ", Рада Георгиева ще показа историята на първите прахосмукачки в българския дом, която е била с приставка за сушене на коса.

Гледайте „ Отблизо " всяка неделя от 11:00 ч. по Българска национална телевизия 1 с водещ Мира Добрева.

ЗА ПРЕДАВАНЕТО

Предаването „ Отблизо " демонстрира изумителните човешки взаимоотношения и показва на напред във времето духовността, изконните български обичаи и традиции. Водещата Мира Добрева превежда феновете през хубавата страна на живота, показвайки хората, които въодушевяват и историите, които служат за образец. Със своя непрекъснат хъс да изследва другите етнографски групи, обичаи и традиции на нашата страна, Мира ще продължи да демонстрира срещите си със столетниците на България.

От тази есен в предаването влизат две нови рубрики - „ Изчезващият ХХ век " и „ Небивалици "
В „ Изчезващият ХХ век ", журналистът Рада Георгиева превежда феновете в една самобитна разходка в предишното, като им открехва вратата към позабравения свят на предмети, които са били известни преди време и са заемали централно място в живота на хората. За някои тези петминутни филмчета ще бъдат носталгични, за други - просветителни.

С рубриката „ Небивалици ", журналистът Косара Николаева ще показва на феновете хора с ексцентрични занимания, изумителни качества и непредвиден метод на живот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР