В предаването Преди всички“ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор

...
В предаването Преди всички“ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор
Коментари Харесай

Системата бонус малус цели да дисциплинира водачите

В предаването „ Преди всички “ заместник-председателят на Комисията за финансов контрол Владимир Савов изясни в предаването „ Преди всички “ на „ Хоризонт “ новата система.

" Целта й е да разпредели цената на застраховката " Гражданска отговорност " сред по-недисциплинираните водачи, които правят повече нарушавания и надлежно стават причина за повече ПТП-та, предизвикват повече вреди – те да заплащат повече за " Гражданска отговорност ". Тези, които са изрядни, с времето да получават отстъпка от цената. Средната цена на пазара на " Гражданската отговорност " от самото въвеждане на системата не би трябвало в кратковременен порядък при равни други условия да се промени. За някои ще нарастне, за други ще поевтинее, само че приблизително от системата " бонус – малус " тя би трябвало да остане същата ".

Дългосрочната цел на тази система е да адресира различен стратегически проблем - тежката обстановка с ПТП-тата, смъртността по пътищата, тежките контузии, акцентира Савов.

По думите му се цели тази система да спомогне за това водачите да станат по-дисциплинирани и в дълготраен порядък обстановката да се усъвършенства. Основният обект ще е колата – на нея се натрупва
бонус или малус, уточни експертът.

Ако човек желае да купи един автомобил, той би трябвало да обърне внимание дали той не е натрупал доста малус и да регистрира този фактор, означи той.

Системата е планувано да влезе в деяние от 1 януари 2019 година, сподели Савов и посочи, че всички ще влязат в системата с базов клас, т.е. със същата застраховка, както и досега, а на по-късен стадий ще се начисляват
бонус и малус. По думите му при закупена кола от чужбина, " Гражданската отговорност " за нея също ще бъде с базовия клас.

Всички доводи по време на публичното разискване ще бъдат взети под внимание, сподели Владимир Савов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР