В предаването Още от деня“ по БНТ Никола Стоянов, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ Никола Стоянов, каза
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Никола Стоянов, сподели че ситуацията сега изобщо не е неприятно. „ Прогнозата на МВФ е въз основа на ставащото в Европа. Това, което мен ме радва е, че освен предходната година България е с най-голям растеж в износа, само че и тази година данните не престават да са с към 20% растеж в износа, което демонстрира, че макар неприятните упования, защото главният ни клиент тяхната стопанска система пада, българските компании съумяват да крадат пазарен дял, веднага като износът се подвига. И в случай че нещата продължат по този начин, аз се надявам, че няма да се осъществен прогнозите на МВФ за спад “.

Българската стопанска система е в доста положително положение сега, макар говоренето на негативизъм, безапелационен е Стоянов. „ И вътрешното ползване не е спаднало, макар инфлацията, експортът също пораства. Разбира се имаме проблеми, най-много във връзка с фрагментите, там нещо би трябвало да се направи. Малко са безработните у нас, само че в моите контакти с фирмите, всички ми споделят – имаме доста поръчки, дайте ни хора, няма хора. Това е главният проблем сега “.

Когато през днешния ден приказваме за зелена кръгова стопанска система, резултатите няма да са на следващия ден, би трябвало да се промени мисленето на хората, изясни Стоянов. „ Отпадъците в действителност са опция, суровина за още облага. Има потребност и от законодателни промени в тази посока. Има много какво да се поработи, както краткосрочни, по този начин и дълготрайни – в образованието на децата. Но най-важното е, че българският бизнес да разбере, че зеленият преход и кръговата стопанска система не е разход, който се прави, това е опция “.

Служебният кабинет ще внесе предложение за бюджет, съобщи Стоянов. „ Ние ще внесем бюджет с 3% недостиг на база нараснала събираемост, само че на база на решеният на предходните парламенти – 30% по-големи разноски. От 1 юли ще вдигнем пенсиите с 12%, ще вдигнем учителските заплати, още не е решено с какъв брой, само че и администрацията ще има 10%, които предходната година не са получавали “.

Бизнесът се надявам най-сетне малко да реализираме изстудяване на пазара на труда, разноските за труд пораства по-бързо, в сравнение с продуктивността и това няма да докара до добра обстановка, съобщи още Стоянов. „ Работим по въпроса, краткосрочното решение е да облекчим процедурите за импорт на непозната работна ръка “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР