В предаването „Опорни хора“ гостува председателят на БСК Радосвет Радев.

...
В предаването „Опорни хора“ гостува председателят на БСК Радосвет Радев.
Коментари Харесай

Радосвет Радев: Държавните компании се управляват непрозрачно

В предаването „ Опорни хора “ гостува ръководителят на БСК Радосвет Радев.

Защо е значимо да се гласоподава?

“Защото народът е суверена, по този начин написа в нашата конституция, и най-голямото право на суверена е да изрази правото си на суверенитет. Тоест, да отиде и да избере хората, които да го съставляват в законодателното заседание, а то от своя страна да излъчи представителите на изпълнителната власт. И когато сме доста смели и дръзки критици на едно ръководство, хубаво е да си напомним преди четири, три или две години, когато е бил денят за парламентарния избор, дали сме били пред урните или пред машините, както към този момент сме във версия 2.0 на 2021 година. България излиза от едни много комплицирани турбулентни времена и както споделя остарялата сентенция – „ глас национален, глас Божий “. Тоест, гласът на всеки един от хората, които са в българските изборни описи, е най-добре да не бъде единствено в описите, а да бъде и в урните “. Това сподели в предаването „ Опорни хора “ Радосвет Радев, ръководител на БСК.

Има много хора, които не гласоподават.

„ По доктрина на огромните цифри е обикновено не всички да имаме еднообразно държание, ние по тази причина сме разнообразни хора. Смятам, че в този миг, когато се разшири географията на гласуващите, опцията за създаване на толкоз доста секции отвън географските граници на България, това значи, че се демократизира достъпът до гласоподаване. Много повече хора ще могат да пуснат своя глас и считам, че модерният либерален човек го прави. Освен в случай че има някои в действителност непреодолими проблеми – би трябвало да пътува от град в град, в болница е, в пандиза и по този начин нататък “.

Всичко зависи от нас, звучи толкоз изтъркано, само че е реалност.

„ Разбира се, че е по този начин. Ние сме тези, които в последна сметка дефинираме метода, по който живеем. И това е един от дребното дни в 4-годишен общоприет интервал, които са доста значими за това да създадем нещо сами за себе си “.

Хората се тормозят от машинния избор. Как гласоподават в Европа?

„ Трябва да Ви кажа, че не съм дал своя вот до момента с машина. На изборите през април месец имаше машина, само че един възрастен господин преди мен я блокира и аз отидох да гласоподавам с хартиена бюлетина. Но аз не считам, че машината основава повече проблеми, по-скоро, четейки разнообразни оценки, ще решат част от казуса. Защото, в действителност, една хартиена бюлетина може да стане невалидна единствено с дописване на едно хиксче. Самият факт, че 400 000 невалидни бюлетини е имало в последните и предпоследните избори. Дали това е същинската воля на българския гласоподавател? “

Колко е значимо за бизнеса да има устойчиво държавно управление?

„ За страдание, България не е Белгия, която 591 дни остава без държавно управление и бизнесът по никакъв метод не е обиден от това нещо. От една страна има лимитирана подготвеност на ръководството на страната, част от проблемите, които бизнесът чака да бъдат решени, уви, са законодателно решими. Трябва парламент. От тази позиция, доста е значимо какви хора избираме в този парламент, до каква степен те са икономически и юридически грамотни, тъй като част от бедите бяха извънредно неспособно написаните и гласувани закони “.

Според Радосвет Радев, това е една извънредно сериозна рекламация на бизнеса, да има просветено ръководство на стопанските процеси.

„ Разбира се, безапелационното опълчване на целия модел, който може да прави стопанските субекти неравнопоставени. Било то през корупционни схеми, било то през инхаус поръчки, било то през скрити любимци, през картелизацията на пазарите, всичките тези неща, които постоянно като чувам политическите партии, вземат, че кажат някоя доста вярна дума, само че не съм сигурен, че я схващат “.

Председателят на БСК прецизира, че най-важното, откакто излязохме от здравната рецесия и стопанската система се възвръща къде по-бързо, къде по-бавно, непрекъснатият апостроф към държанието на всички държавни управления е било утежняването на бизнес средата. В реалност бизнесът може да бъде доста по-ефективен, в случай че бизнес средата е добре подредена, в случай че тя е прогнозируема, постоянна, да знаеш какво може да очакваш и по този начин. В тези връзки, сред общество и бизнес, публичният контракт е – направете добра средата и да берем дружно плодовете на нашите предприемачески старания. Българският бизнес оцелява в една доста комплицирана поредност от спартански ограничения и спартанска среда, където може да се открадне бизнес, т.е. не ти е предпазена собствеността, където знаеш, че в никакъв случай няма да се класираш и не си и помисляш да аплайваш за това или това. И когато цялата бизнес среда се утежни, то предприемачеството стартира да си отива.

Какво би трябвало да се промени при публичните поръчки?

„ Има огромен проблем в прозрачността. Големият проблем е това, че българските държавни компании се ръководят по един непрогледен метод. Ако в една частна компания се ползват тези ограничения, то тя от дълго време да е банкрутирала. И от тази позиция, ние имаме забележки за това по какъв начин се ръководи българската държавна стопанска система, вижте, че съвсем няма дружество, което да е на облага. Любопитно ми е дали държавната петролна компания, тъй като и такава имаме, дали и тя инцидентно не е на загуба. Може би единствената държавна компания, която работи на облага, е атомната централа “, съобщи Радосвет Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР