В предаването “Офанзива“ тя обясни, че е по-важно да се

...
В предаването “Офанзива“ тя обясни, че е по-важно да се
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Проблемите са ясни - време е за разум, спокойствие, решения и действия

В предаването “Офанзива “ тя изясни, че е по-важно да се знае какво ще се прави и по-късно, с кого ще се направи: „ В тази посока още веднъж имаме 3 неща, които да кажем – имаме подготвен проект за първите 100 дни какво би трябвало да се направи. Второ – план за бюджет за 2022 година и трето – законодателна смяна за започване на същинската смяна, тъй като до момента не беше същинска. “ Лидерът на левицата разясни, че без значение е с кого беседва, за Българска социалистическа партия е значимо да има единодушие по тези точки.

По думите на Корнелия Нинова в проекта за първите 100 дни сега най-важни са цените: „ Това е проблем номер 1 освен на енергоносители и горива, само че и на всичко останало. В тази връзка от понеделник започваме поредност от срещи, на които поканихме млекопроизводители, месопроизводители, хлебопроизводители, синдикатите, работодателите и дружно с тях желая да обсъдим тези 100 дни “, уточни тя като добави, че силата на Българска социалистическа партия е в това, че когато оферират нещо, не го вършат кабинетно-партийно, а го водят в диалог с действителните субекти.

Корнелия Нинова бе безапелационна, че най-важно е да се направи проект за озаптяване на този скок на цените. „ Има проблем и би трябвало разсъдък, успокоение, решения и дейности, и най-добре е да се огледаме какво става в Европа и на Запад. Предлагаме няколко неща, които ще обсъдим. Първо – да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите. Практика, която постановиха Испания, Германия, Гърция – това е допустима, съответна мярка, която ще докара до понижаване на цените. Колко зависи от дребните предприятия, с които ще беседваме, от работодателските организации, със синдикатите. Втората съответна мярка е понижаване на Данък добавена стойност на храните от " дребната кошница ". Трето – да се поучим от образеца на Гърция – там държавното управление поема първите 300 киловатчаса, ние предлагаме в нашия пакет страната да поеме 200. Това е помощ за обществено слабите. Като последваща мярка предлагаме да се сътвори в бюджета за следващата година специфичен енергиен фонд, в който да се отделят средства и те да се употребяват единствено за такива ограничения “, акцентира Нинова и добави, че там ще влязат средства от свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия и търговците. Нинова подсети, че и министър председателят на Испания е направил сходно нещо.

„ В момента страната би трябвало да влезе в ролята си и тук е огромният въпрос за реализиране на леви цели с десни способи. Дясната политика е либерализацията и свободата на пазара, и който може да оцелее – това е и ситуацията сега. Лявата е засилена роля на страната, изключително в такива рецесии и европейски държавници демонстрираха, че са на мястото си, когато страната пое ангажимент да овладее тези кризии да помогне на народите си “, изясни тя.

„ Ние сме за развиване на нуклеарната енергетика доста от дълго време “, съобщи Нинова като напомни, че Българска социалистическа партия беше и основател на референдум по тази тематика. „ Уви, тогава не бяхме чути. АЕЦ “Белене “ постоянно е била обсъждана като геополитически въпрос, само че пристигна време да се проумее нашата позиция, че атомната сила е народен интерес. Ако в този момент имахме тези два блока по 100- мегавата напълно друго щеше да е ситуацията в България, т.е. ние сме за развиване на нуклеарната енергетика, пропуснахме доста време, само че с разсъдък в този момент този въпрос може да бъде решен “, разяснява Нинова.

На въпроса по какъв начин се оправя служебното държавно управление с идната инфлационна рецесия, водачът на Българска социалистическа партия отговори: „ В актуализацията на бюджета служебното държавно управление предложи частични ограничения – да вземем за пример увеличението на пенсиите, по наше предложение увеличение на майчинството, обезпечаване на средства за самоосигуряващите се, 60/40 за бизнеса. Това бяха частични ограничения и не обгръщат целия проблем. Според нас трябват доста по-решителни и смели дейности, само че за това би трябвало настоящ парламент и тук идва огромният политически въпрос след изборите да успеем да създадем такова държавно управление “, съобщи Нинова.

Корнелия Нинова бе безапелационна, че в тази тежка обстановка, националният интерес и ползата на хората стои преди всичко, а партийният на второ: „ Компромиси са възможни, само че не бихме създали компромис със задкулисието. 5 години се борим към този момент с този модел на ръководство, то има разнообразни форми. С това компромис - не. Иначе бихме седнали и говорили по политики, напълно рационално, както направихме в 46-я парламент “, изясни тя като сподели, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са двете неразрешени обединения.

Във връзка с новата партия “Продължаваме смяната “ Нинова съобщи, че не приема разделянето на честни и нечестни. „ Изтеклият 46-ти парламент сподели, че Българска социалистическа партия бяхме фактора на непоклатимост, на разумност, на мира, на съответни решения и това беше оценено от сътрудниците тогава – “партиите на смяната “. Ние успяхме да проведем диалози с всички, рационални и по политики. След това те се изпокараха за постове. Опасявам се в този момент да не се получи същото. Още преди изборите някои сътрудници от новите партии започнаха да раздават постове. Такъв метод се провали в 46-я парламент, не можем да допуснем и в 47-я да оставим страната и народа си в тази тежка зима и рецесия още веднъж без държавно управление “, акцентира Корнелия Нинова.

Заявките на “Демократична България “ Нинова дефинира като странни, защото те не биха подкрепили държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, само че чакат поддръжка от левицата, в случай че мандатът е при тях.

„ Призовавам всички да не поставят разграничителни линии, да седнем и да беседваме всъщност за проблеми, и най-много за съответни решения. Време е за разсъдък, успокоение, решения и дейности “, съобщи тя.

Във връзка с Плана за възобновяване и резистентност и изтеклия период за приемане на предплатено заплащане, водачът на левицата предизвести, че това ще има последствия за българската стопанска система и изясни: „ Една от аргументите към момента да нямаме Плана за възобновяване и резистентност е държавното управление на ГЕРБ – забавиха се с внасянето, само че и служебният министър Асен Василев направи една неточност, за която го предупреждавахме и убеждавахме. В актуализацията на бюджета той предложи да впишем 450 млн., които ще дойдат до края на годината от Плана. Лично го убеждавах, че това във времето не е допустимо, само че не ни послушаха и ги записаха тези пари, а те в този момент няма да дойдат. Тоест ние сме с дупка в приходната част и до края на годината би трябвало да търсим обезщетителен механизъм за тези пари. “

Корнелия Нинова изясни, че новият парламент ще започва втората половина на ноември и ще има единствено един месец да одобри новия бюджет. „ Нямаме време да изслушваме служебните министри както беше в 46-то Народно заседание, а от първия ден би трябвало да стартираме с решителни дейности, т.е. ние би трябвало да сме готови. Ако позволим всеобщо да банкрутират предприятия това значи, че ще се усили безработицата и ще намалеят осигурителните вноски от Национален осигурителен институт, откъдето се заплащат индексациите на пенсиите. Ние би трябвало да подходим към казуса сложно, държавнически и да гледаме – ограничения за предприятията и ограничения за служащи, пенсионери и обществено слаби “, уточни Нинова.

Във връзка с президентските избори Нинова разяснява, че Българска социалистическа партия поддържа Румен Радев и Илияна Йотова като кандидат-президентска двойка и ще работи те да са спечелили. „ Сега Румен Радев има поддръжка и от други партии, и всяка от тях евентуално ще даде своя принос “, посочи още Нинова.

Запитана за оценка на мандата на Румен Радев, Корнелия Нинова посочи: „ Един политик би трябвало да се прави оценка по това, което е приказвал преди да бъде определен и по какъв начин излиза на финала от поста.

И по този аршин нашата оценка за Румен Радев е позитивна, тъй като това, което сподели преди избора му, това следваше през целия си мандат като политики, като послания и деяние. Той не излъга, не отстъпи от това, което сподели. “ По думите на Нинова има и позиции на президента, с които левицата не е била съгласна във времето, като уточни някои образци: „ Когато напуснахме Народното събрание в символ на противоречие с политиката на държавното управление на ГЕРБ президентът ни прикани да се върнем. Ние естествено взехме решение да останем отвън Народното събрание и се обърнахме към него, че това е въпрос на партийно решение и че президентската институция не трябва да се меси. Друг случай е по време на първата коронавирус рецесия, когато предложихме да има таван на цените – нещо, което министър председателят на Испания Педро Санчес направи в Испания. Тогава президентът Радев наложи несъгласие на нашия текст. “ Тя изясни, че разликите са естествени, тъй като не може президентът и партията, която го е подкрепила и издигнала, на 100% да мислят еднообразно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР