В предаването на живо министър-председателят Николай Денков обяви, че трябва

...
В предаването на живо министър-председателят Николай Денков обяви, че трябва
Коментари Харесай

Работи се за жп пътища София–Бургас и София–Свиленград със 160 км/ч

В предаването онлайн министър-председателят Николай Денков разгласи, че би трябвало да бъдат признати данъчните закони, с цел да може да бъде препоръчан бюджет, който регистрира тези действително признати закони. Премиерът добави, че чака бюджетът за 2024 година да бъде пуснат на публично разискване другата седмица.

Денков заяви още, че актуализация на пенсиите се чака в средата на идната година по Швейцарското предписание с към 11%. Министър-председателят изясни, че е доста по-справедливо и свястно на пенсионерите да се дава максимумът всеки месец, в сравнение с да се залъгват с едни 50 лева в края на годината.

***

За еврозоната той разяснява: „ Има три съществени критерия, така наречен Маастрихтски критерии, по два от тях ние се намираме в доста положително положение, за разлика от други страни, които са членове на Еврозоната. Единственият, по който сме в отвън прецизните критерии, е инфлацията, която е по-висока, в сравнение с са прецизните условия “, съобщи Денков.

Той заяви, че през днешния ден в Министерския съвет ще одобряват обновения проект за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 година

Във връзка с Шенген, министър председателят посочи, че това, което се прави в страната ни, се прави оценка извънредно доста от европейските ни сътрудници. Той заяви, че в идващия месец и половина следва да бъдат приключени измененията в Конституцията и избора в състава на антикорупционната комисия.

Денков означи, че е проблем на Европейски Съюз, че системата на Шенген не работи, а не е проблем на България и не може да бъде спирачка за страната ни да се причисли към Шенгенското пространство.

Денков уточни, че към 2 млн. лева месечно се отпускат целево за болнични заведения в дребни обитаеми места.

Премиерът означи, че сега се работи по първите три сектора на Автомагистрала „ Хемус “, като добави, че по част от секторите има проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването на обектите. „ По отношение на път София – Монтана през Петрохан, до края на годината ще бъде пусната социална поръчка за подготовка на механически план “, заяви той.

Денков уточни още, че се работи за обезпечаване на София – Бургас, София – Свиленград на ЖП пътища със 160 км/ч. „ До няколко години би трябвало да имаме и преносимия състав и съответните пътища с тези 160 км/ч. “, сподели той.

***

Възможност за Е-рецепти има от 3 години, само че не е употребена, до момента в който не е беше въведена наложително. „ Очевидно е, че има конфликт на лобита в няколко връзки – кой да изписва крайните медикаменти, до каква степен това да бъдат лекарите, до каква степен да имат въздействие фармацевтите, до каква степен могат да бъдат замествани по-скъпите истински медикаменти с генериците “, счита той. Според него дефицитът на медикаментите идва в голяма степен от това, че няма ясна информация кои са медикаментите, които са налични сега.

Денков разяснява и че цифровата раница работи. 17 хиляди учители ще бъдат подготвени през тази образователна година по потреблението ѝ, изясни той, като прикани и родителите да се заинтересоват.

Попитан за концепцията за български университет в Молдова за бесарабските българи, министър председателят сподели, че преди няколко месеца се е видял с президента на Молдова и към този момент има значителен резултат. „ Има квалифициран вид на текст, с което Университетът в Тараклия става филиал на Русенския университет “, добави той.

***

Денков е безапелационен, че Министерски съвет не вижда причина да договаря с обезсърчителен снабдител, какъвто е „ Газпром “. „ Имаме други възможности – това са доставките през Гърция, през Турция, те сега работят задоволително добре. Азербайджан е благонадежден снабдител, с по-евтин газ, тъй че това е методът, по който осигуряваме газовия микс в България “, изясни той.

Министър-председателят разяснява, че е решение на ГЕРБ дали ще отдръпна поддръжката си от държавното управление.

„ Ако ГЕРБ се интересува от частно-партийните си ползи, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развиването на България, от осъществяването на програмата, която ние сме заложили и за държавното управление, и на Народното събрание, тогава не би трябвало да отдръпват поддръжката си “, съобщи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР