В предаването Лице в лице по бТВ Николай Нанков, каза

...
В предаването Лице в лице по бТВ Николай Нанков, каза
Коментари Харесай

Николай Нанков: Търговете за пътна поддръжка са за рекордните 3,6 млрд. лева

В предаването „ Лице в лице " по бТВ Николай Нанков, сподели че зададат ли се парламентарни избори в последните повече от 10 година, тематиката с пътищата излиза на дневен ред. Особено през последните 2 година тематиката се експлоатира от ден на ден.

Кога са неприятни инхаус договорите - когато ГЕРБ работят по тях или когато служебното държавно управление с министър Шишков работи? Ако бяха противозаконни и порочни тези контракти, те трябваше да бъдат прекъснати. Средствата по тях могат да бъдат възобновени в държавния бюджет. Но такова нещо не виждаме, в противен случай, дадени са предплатени заплащания от над 400 млн. лв. от служебното държавно управление, съобщи Нанков.

Той добави, че е направено предплатено заплащане на 29 декември 2022 година на сектор от автомагистралата Русе-Велико Търново без да има строително позволение и капиталов план.

Същите, които твърдяха, че това е незаконосъобразна процедура, го практикуват, уточни Николай Нанков.

През 2019 година кабинетът на Бойко Борисов подписа контракт за сектора Ботевград-Мездра. Заложи се като метод на заплащане 100% при приемане на обекта - без предплатени и междинни заплащания, след Акт 15. Да де, само че ноември предходната година тези контракти са променени. Това е жестоко нарушаване на Закона за публичните поръчки. В изгода на строителя тези контракти се индексират, има междинно заплащане и са изплатени над 150 млн. лв.. Абсолютно нелегално, сподели някогашният министър на районното развиване.

В отговор на въпрос за кръпките по автомагистралите, претендентът за народен представител от ГЕРБ-СДС уточни, че в тази ситуация става дума за надзор и качество на строителния контрол.

Трябва да си дадем сметка, че до 2018 година в България се строеше по непроменяни от 30 година правила, от руско време. От 2019 година автомагистралите се строят по немски пример, устоят на по-голям напън, усилиха се и гаранционните периоди. След 2019 година стъпките да имаме европейски правила в строителството на пътища са положителни, само че не са задоволителни, означи Николай Нанков.

От 1 април България остава без пътна поддръжка, тъй като търговете стартираха едвам преди повече от две седмици, към 15 февруари, разгласи някогашният районен министър.

Търговете са за рекордните 3,6 милиарда лв., сподели той, като уточни, че прекъсването на заплащанията на пътните компании за към година и половина и отпушването им по-късно е причина за корупционни практики.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР