В предаването Лице в лице“ по бТВ д-р Асен Меджидиев,

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ д-р Асен Меджидиев,
Коментари Харесай

Меджидиев: До края на годината ще имаме първия медицински хеликоптер в страната

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ доктор Асен Меджидиев, сподели чe се чака общото мнение на Европейската комисия за целия Европейски Съюз за идентични ограничения за хората, които идват от Китай. Българската позиция е такава, че сега нямаме проблем с Ковид обстановката в страната. По-скоро настава грипната вълна, чийто пик чакаме през февруари месец.

„ Ще се съобразим със мнението на Европейска комисия. Нашето мнение е, че всяка страна членка на Европейски Съюз би трябвало да постанова не ограничавания, а ограничения и предварителна защита по отношение на обстановката в страната ”, безапелационен е той.

По думите му доста мъчно ще бъде да се прави оценка всеки идващ от Китай: „ Много от тях кацат на летището в Истанбул или на други летища, а по-късно идват при нас. А в случай че установим един позитивен в аероплан, какво става с другите пасажери? Провеждаме диалози с китайските представители в страната. ”

„ Аз споделих, че би трябвало да се приключи договорът за доставка на Ковид ваксини, контрактувани на общ принцип от Европейска комисия преди ние да дойдем на власт, и средствата, изхарчени за тях, да се възстановят. Трябва да се бракуват над милион дози. Това са много пари, които може да отидат да вземем за пример в детското опазване на здравето ”, счита той.

Той е безапелационен, че няма да се лишим от медицински хеликоптери: „ Поне напъните на служебното държавно управление ще доведат до това до края на годината да имаме хеликоптер. Две публични поръчки се провалиха – тази самодейност за хеликоптерите е персонално на президента Румен Радев, който постави големи старания това да се случи. В последна сметка се яви една компания, дала по-висока цена от заложената. Едната поръчка беше в Министерство на превоза, другата – в Министерство на здравеопазването. Ниска е експертизата на хората, които са изготвили публичната поръчка. ”

Според него грешката е в цената, в гаранционното обслужване, в цената на другата доставка на хеликоптери: „ Затова не вземат участие други компании. Надявам се февруари още веднъж да се пусне поръчка с действителни параметри, с специалисти в региона, с цел да имаме до края на годината хеликоптери. Гарантирам Ви го. ”

По мотив Националната детска болница в страната, той съобщи: „ В декларацията на Политическа партия написа, че ще я създадат до септември. Учудвам се, тъй като осем месеца под тяхното ръководство планът за това беше тотално замразен. ”

„ Има непотребни болнични кревати. Не приказваме за непотребни кревати като цяло в страната, а за това, че би трябвало да насочим старания повече към доболничната помощ. Това значи сериозна промяна в опазването на здравето ”, сподели още той.

За изчезналите медикаменти по аптеките, министърът разгласи предстоящите доставки в идващите месеци: „ Нека погледнем по-широко. В цяла Европа има дефицит на медикаменти – антивирусни и антибиотици. Германия чака банкрут на държавните си лечебни заведения. Не може единствено да подлагаме на критика – дано погледнем положителните неща. Със сигурност има дефицит на някои лекарства, само че той е краткотраен – 5-7 дни. Нека не търсим медикаментите единствено в една аптека –ако го няма в „ Люлин 1 ”, може в „ Люлин 5 ” да го има. ”

Той прикани и лекарите да са гъвкави и да търсят сходни лекарства, да гледат по-широко на опциите.

Липсват всеобщи антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

„ Още ноември отпуснахме средства и за РЗИ, и за Спешна помощ като материално стимулиране. Помните, бяха в протестна подготвеност. Сега декември месец го направихме стабилно – над 4 млн. лева.отпуснахме, или 30% нарастване на заплатите ”, добави още той.

Министърът призна за действителен проблем с ТЕЛК: „ Малко са фрагментите, които желаят да работят в ТЕЛК. Заплащането за едно решение за ТЕЛК би трябвало да се промени. Наистина има забавяния с комисиите и би трябвало да се намерения за промяна на Наредбата и заплащането. ”

„ Недостиг на кревати няма сега ”, удостовери той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР