В предаването „Лице в лице“ по бТВ Борислав Сандов, каза

...
В предаването „Лице в лице“ по бТВ Борислав Сандов, каза
Коментари Харесай

Борислав Сандов: За 10 г. България е платила 10 милиона заради мръсния въздух

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Борислав Сандов, сподели че към този момент България има 16 наказателни процедури, наложени от Европейска комисия по тематиката околна среда, като моята воля е да станат на половина. „ 4 от тези наказателни процедури са в правосъдна фаза, едно от тези каузи е обвързвано с финансови наказания за мръсния въздух, който дишаме. Ние не сме решили въпроса с този съставен елемент на околната среда и сега се опитваме да забавим малко процеса на влизане в действие на едно такова решение. “

Ще се опитаме да решим казуса с мръсния въздух в границите на година-година и половина, съобщи Сандов. „ В момента подменяме отоплението на детски градини, учебни заведения, общински предприятия, тъй като това е един от най-големите замърсители на въздуха. Отделно се взимат ограничения, свързани с създаване на зелени пояси, изтриване на кални петна. И тук общините са доста значими. От друга страна по Оперативна програма „ Околна среда “ подкрепяме семействата също да заменят печките си на дърва и въглища “.

Ние от Министерство на околната среда и водите сме длъжни да следим водата като запас, тъй като това е обвързвано, както с питейните потребности, по този начин и естествения отток, който е значим за опазване на екосистемата, тъй че сега беседваме по какъв начин да създадем структурни промени, тъй че отговорността да бъде на едно-две места, а не толкоз разпиляно, изясни Сандов.

Разговорите с комисаря по околна среда в Брюксел бяха доста основни, тъй като те усещат смяната, която е настъпила, добави още Сандов.

Върховенството на закона, измененията, които би трябвало да създадем във връзка с прокуратурата, и енергетиката – това са двата съществени въпроса, които спъват нашия План за възобновяване и резистентност и на това обърна изключително внимание Франс Тимерманс при диалога ми с него в Брюксел, посочи Сандов. „ Енергетиката освен в региона на въглищната енергетика, само че се надявам, че там ще намерим също решение, тъй като никой не трябва да бъде ощетяван. Ако не се оправим с внасянето на проекта, Европейска комисия също предложи да ни помогне по този въпрос “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР