В предаването Лице в лице“ по бТВ Андрей Гюров, каза

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Андрей Гюров, каза
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Изборният кодекс трябва да се изтегли, за да се седна пак на масата

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Андрей Гюров, сподели че това, което могат да създадат е да отстояват правилата си и да пазят ползите на гласоподавателите си. „ Ние желаеме българските жители да могат да изразят своя избор свободно, не да не да бъдат разкарвани. “

Гюров уточни, че Мустафа Карадайъ е звънял на парламентарните групи по отношение на измененията в Изборния кодекс.

Това, което пазиме като парламентарна група е да бъде изтеглен Изборният кодекс в настоящия му вид. Това зависи от решение на Народното събрание, има опция да се вземе такова решение с болшинство. Ние приканване всички партии да поддържат това решение, Изборният кодекс е изопачен, сподели още ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “.

За нас е извънредно значимо всеки жител да изрази своя избор и той да бъде зачетен по верния метод. Така изменен Изборният кодекс не може да докара до нищо хубаво. Случиха се няколко огромни неща – превръщането на машините в принтери на бюлетини. Не е казусът по какъв начин гласуваме, а по какъв начин ще бъдат регистрирани тези гласове. В последните годни сме виждали за какви измами на вота, по какъв начин хората бяха държани като заложници в зала „ Армеец “, по какъв начин бяха комплицирани протоколи. Искаме България да гледа напред, а не обратно към тъмните години на прехода. Второ – за какво беше закрит Обществения съвет на ЦИК? Защото даде мнение,че смесеният избор би бил най-лошият вид. В секциите, в които има единствено хартиено гласоподаване има по-голям спад, и в сравнение с в секциите, където се гласоподава машинно. Има спад на изборната интензивност, само че не е поради машините, уточни Гюров.

Той разяснява и изявлението на Кирил Петков, че „ Продължаваме промяната “ няма да води договаряния с Българска социалистическа партия за сформиране на държавно управление.

Ние няма да преговаряме за взаимно ръководство с Българска социалистическа партия или друга мощ, която поддържа Избирателния кодекс в този му вид. Той отваря вратата към ръководство на партиите на статуквото. Искаме да забележим България съвременна, добави депутатът.

В такава обстановка не можем да преговаряме с нито една партия, която потъпква разпоредбите на Народното събрание и правата на българските жители. Така разяснява отсрочената среща сред „ Продължаваме промяната “ и Движение за права и свободи.

Ние сме декларирали доста ясно, че няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ. Когато пристигна при нас вторият мандат ще предложим кабинет и ще търсим поддръжка от Народното събрание. Общо ръководство с ГЕРБ е невероятно. Ние ще търсим поддръжка по политики, посочи още Гюров.

Относно локалните избори и общите претенденти с „ Демократична България “, Гюров съобщи: Там, където е рационално ще търсим общи претенденти. И през днешния ден се видя, че демократично настроените сили се сплотяват, когато това е нужно. В тази спешна обстановка би трябвало да създадем всичко допустимо издигнем общи претенденти, където е належащо.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР