В празник на българското изкуство в Австрия се превърна откриването

...
В празник на българското изкуство в Австрия се превърна откриването
Коментари Харесай

Цанко Лавренов и Васил Стоев омаяха австрийската публика

В празник на българското изкуство в Австрия се трансформира откриването на двойната галерия в Българския културен институт „ Дом Витгенщайн “ – Виена.

Пред многочислена австрийска и българска аудитория на 24 октомври бяха показани две знакови имена на българското изобразително изкуство – Цанко Лавренов (1896-1978) и актуалния художник Васил Стоев.

Директорът на БКИ „ Дом Витгенщайн “ – Виена доц.д-р Румяна Конева акцентира при откриването: „ С шефа на градска художествена изложба – Пловдив Красимир Линков избрахме нетрадиционен метод, представящ пловдивската художествена школа в историчека вероятност.

В взаимния ни план ще бъдат показани в успореден подтекст общо пет изложения – две на остарели майстори и три на модерни създатели. Целта е ясна – непреходната връзка сред обичайното и новото в изкуството “.

Специален посетител на събитието беше проф. Улрих Гансерт, дълготраен учител във Виенската Художествена Академия, който се спря на особената последователност сред иконописта и модерните европейски течения от началото на 20 век, характеризиращи неповторимия жанр на Цанко Лавренов.

За творчеството на Лавренов и Васил Стоев приказва и шефът на ГХГ Пловдив Красимир Линков. Той уточни, че в идващите месеци в БКИ „ Дом Витгенщайн “ – Виена предстоят изложения на огромния Златю Бояджиев, както и на актуалните пловдивски създатели Стоян Куцев (живопис), Димитър Воденичаров (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура).

Приветствие към гостите сервира посланикът на Република България в Република Австрия Н.Пр. доктор Иван Сираков.
Изложбите се реализират с поддръжката на Министерство на културата на Република България и Община Пловдив по отношение на идното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз и избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година

тагове лавренон стоев аудитория  Цанко Лавренов и Васил Стоев омаяха австрийската аудитория  Цанко Лавренов и Васил Стоев омаяха австрийската аудитория
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР