В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество

...
В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество
Коментари Харесай

Паметник във Велико Търново ще напомня за делото на генерал Сава Муткуров

В празничния ден на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, осъществено преди 134 години, в остарялата столица бе открит монумент на един от неговите родолюбиви дейци - военачалник Сава Муткуров, родом от Търново . Паметникът е отдаден на героя, изправил гърдите си на бойните полета пред изригващия огън и оловото на враговете, с цел да имаме през днешния ден привилегията да се радваме на наследството, което ни е оставил, дружно с другите родолюбиви българи и бойци – обединена България .
Сава Муткуров е първия български военачалник и единствения български офицер, получил медал „ За храрост “ I степен. Като майор, той взе участие както във Временното държавно управление, провъзгласило Съединението, по този начин и в отбраната на това свято дело по време на Сръбско-българската война (1885 г.), командвайки сражението при Цариброд и настъплението към Пирот. Издържа на компликации и ограничения с резистентност, равна на всеотдайност в името на патриотичния дълг. Преди това е боен деятел и пълководец на рота в Руско-турската война (1877 – 1878 г.). След Съединението е регент на Княжество България (7 септември 1886 г.  – 14 август 1887 г.) и боен министър (20 август 1887 – 4 февруари 1891). Умира на 15 март 1891 година в Неапол, едвам на 38 години. Погребан е в църквата „ Свети Спас “ в София.
Прекият правоприемник на военачалник Сава Муткуров, господин Александър Кирков и неговата брачна половинка Параскева, подариха за построяването на паметника бюст на техния роднина , който са съхранявали повече от 60 години. Така, те способстваха за запазването на паметта за героя, неговата бойна популярност и родолюбива активност за идващите генерации.
„ Днес е народен празник и празник на Велико Търново, тъй като историята извади от забвение и сложи на пиадестала на българските герои един популярен българин и популярен търновец - военачалник Сава Муткуров. “, сподели в формалното си слово за откриването на паметника проф. Георги Камарашев - заместник-кмет на община Велико Търново и ръководител на Инициативния комитет. Той благодари на кмета на Велико Търново, инж. доктор Даниел Панов за оказаната всестранна поддръжка – морална, материална и административна, за построяването на паметника. Проф. Камарашев акцентира, че церемонията е почнала с Муткуров марш , чиито ноти са били открити от Венелин Иванов - член на Инициативния комитет.

Заупокойна молитва и освещаване на паметника отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов връчи Старопрестолни грамоти на инициативния комитет „ Сава Муткуров ” и донорът Александър Кирков.


Г-н Кирков изрази своята благодарност към Велико Търново, върнало славата на неговия роднина. Той показа за сложните времена, когато чиновници на Държавна сигурност нахлули в дома им и отмъкнали сабята на генерала и оценките му, които роднините повече не видели. Бюстът бил върху гроба на генерала, само че през 50-те години на XIX век бил свален. Семейството съумяло да го опази, без да подозира какъв брой е скъп. Въпреки това, с наслада го дарило за самодейността на търновци. Александър Кирков прикани младежите да се интересуват повече от историята на героите като неговия прародител, дали доста за България.
Венци и цветя бяха поднесени от кмета на Велико Търново, депутати, представители на институции и сдружения, общественици и жители.

Бюстът на военачалник Сава Муткуров е направен от карарски мрамор от известния италиански ваятел Винченцо Йераче, любим на тогавашния папа Лъв XIII. Авторът става прочут с помощта на скулптора Денислав Сираков, разкрил надпис по време на реставрацията. Бюстът на военачалник Муткуров е подложен на пиадестал в парк „ Марно поле “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР