В празничните дни, когато банковите клонове са затворени, хората често

...
В празничните дни, когато банковите клонове са затворени, хората често
Коментари Харесай

Комисията за потребителите напомня как да се действа при проблеми с транзакции по празниците

В празничните дни, когато банковите клонове са затворени, хората постоянно прибягват до изтегляне на пари от банкомати. Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) припомня, че при опит за изтегляне от банкомат, когато пари не са получени, само че транзакцията е регистрирана, има механизъм за възобновяване на сумата. Такъв съществува и при открито непозволено източване на средства от сметката.

Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че транзакцията е несполучлива и не може да бъде осъществена сега, а парите са регистрирани като изтеглени, незабавно се обадете в прът центъра на банката, която е издала картата, поучават от КЗП. Ако не съумеете да се свържете по телефона, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте несъгласие.

Отговорът следва да бъде получен в 14-дневен период. Ако той не удовлетворява клиента, той може да се обърне за към Помирителната комисия за платежни разногласия, която работи към КЗП.

При тегленето на суми по празниците има по-голям риск и от обири, защото се употребяват външни банкомати. Точно в такива интервали е най-вероятно да бъдат сложени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата и да откраднат пин кода. Специалистите показват, че това са и едни от най-честите измами с пластики.

От КЗП припомнят жителите да бъдат деликатни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при транзакции на суми от терминални устройства, по този начин и при загуба или кражба на банковата си картата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР