В правилника на парламентарната групата на БСП не са предвидени

...
В правилника на парламентарната групата на БСП не са предвидени
Коментари Харесай

Нинова: В правилника на ПГ на БСП няма партийни наказания за гласувалите за Цацаров

В правилника на парламентарната групата на Българска социалистическа партия не са планувани партийни санкции, разяснява водачът на левицата Корнелия Нинова пред БНР във връзка 27-те депутати, дали своят вот „ за “ кандидатурата на Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия.
Нинова прикани депутатите, подкрепили кандидатурата на Цацаров, да си понесат отговорността:
„ Това е техен избор и си носят отговорност за този избор. Да излязат и да обяснят за какво са създали този избор и са решили да гласоподават по този начин. Нямаме написано в правилника за работа на групата партийни санкции “.
Лидерът на Българска социалистическа партия удостовери за разделяне в парламентарната група и в Националния съвет, само че отхвърли за разединение в партийните структури.
На пленума на социалистите в събота би трябвало да бъдат признати разпоредбите за директен избор на ръководител на партията, както и да се вземе политическо решение по всички оферти за смяна в правосъдната система, акцентира Корнелия Нинова:
„ Това на държавното управление с самостоятелния прокурор, който би трябвало да следи основния и да го управлява, това на президента за смяна в конституцията, нашето предложение за правосъден надзор върху актовете на основния прокурор “.
Българска социалистическа партия ще се включи в консултациите при президента за мястото на прокуратурата, разясни още Нинова.
По-рано през днешния ден зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Христо Проданов обаче съобщи, че въпросът за партийни санкции ще бъде прегледан на Националния съвет на Българска социалистическа партия в събота.
Той напомни, че решението на групата на левицата е било поддръжниците на избора на Сотир Цацаров да изкажат мнението си в зала, само че да гласоподават по съвест, като се съобразят с решението на болшинството.
„ Дадохме опция на хората, които мислят по различен метод, да се възползват от правилника за организация и активност на Народното събрание и да излязат от трибуната на Народно събрание, да заявят противоположната позиция и да създадат по този начин, както преценяват, че е вярно. Позицията е за неподкрепа на кандидатурата на господин Цацаров, както и на другата кандидатура “.
Един от гласувалите за Цацаров е пловдивският народен представител Георги Търновалийски, който беше началник на НАП-Пловдив, когато основният прокурор бе ръководител на Пловдивския областен съд.
„ Да, имаше такова решение, единствено че съгласно нашия устав, тези, които изразят персонална позиция, аз такава съм изразил пред групата, имат право да гласоподават по този начин, както са решили. Аз съм изразил своята позиция и съм дал своя вот „ за “ “, изясни Търновалийски.
Друг от подкрепилите Цацаров е депутатът от Българска социалистическа партия Манол Генов. В изявление за БНР той изясни решението си:
„ Аз гласувах „ за “, не че изпитвам някакво благоговение към господин Цацаров кой знае какво, само че в последна сметка би трябвало да има подобен орган, който да си прави работата. От експозето на господин Цацаров видях, че той планува съществени промени в тази комисия. Комисията в изданието й „ Пламен Георгиев “ няма да има нищо общо с това, което виждам, че господин Цацаров възнамерява за нейната бъдеща активност, за структурата й и метода, по който ще работи. Силно се надявам да не бъде политическа бухалка в ръцете на някого, както имаше такива индикации при започване на нейната активност “.
Манол Генов акцентира, че е не е взел решението си под боязън: „ Страх не изпитвам от никой “.
Има член от правилника на Народно събрание, където всеки може да вземе решение, друго от политическото, акцентира още депутатът. Той не вижда логичност в това да бъде осъден, тъй като е изразил лично мнение:
„ Аз не съм нарушил решенията на парламентарната група. Това, че някои имат друго мнение и някой се пробва да насажда, че в групата на Българска социалистическа партия има разединение – това не е правилно. Разцеплението го виждат някои хора, които гледат в стола на Корнелия Нинова. Никой от тези 27 души, подкрепили Цацаров, не се е вторачил в нейния стол или ще бъде срещу някакво друго партийно решение “.
Все отново Манолов счита, че изборът на Сотир Цацаров за началник на антикорупционната комисия е бил предупреден. „ Въпреки рецензиите към него като основен прокурор, това му дава късмет – един тип изправителен изпит “, означи депутатът.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР