В прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица

...
В прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица
Коментари Харесай

Ромите в Италия искат да покажат на вътрешния министър какви са в действителност

В прахоляка на ромски лагер в покрайнините на италианската столица животът продължава макар заканите на новия министър на вътрешните работи и лидер на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини.

Вече засипан с рецензии, защото отхвърли да отвори италианските пристанища за филантропичния транспортен съд " Акуариус " с 630 мигранти, Салвини провокира нова вълна от отвращение, като разгласи идно броене на ромите, живеещи в Италия.

Изказванията му породиха отвращение в редиците на лявата съпротива и известно терзание измежду новото популистко държавно управление. Левицата и правозащитни организации направиха паралел с расистките закони, гласувани през 1938 година, по времето на фашисткия лидер Бенито Мусолини.

Но в " Ривър вилидж ", както се назовава ромският лагер, ситуиран надалеч от основните пътища и дворците в историческия център на Вечния град, хората избират да стоят настрани от тази дискусия. " Ако той (Салвини) пристигна тук, ние ще го посрещнем общително. Трябва да види по какъв начин живеем ", споделя 18-годишният Хабиби Мехмеди.

" Лоши неща "

Разбира се, " има някои, които вършат неприятни неща, само че множеството от нас тук са италианци и в никакъв случай не са правили закононарушение ", добави той пред Агенция Франс Прес.

Марчело Дзуинизи, създател на организацията " Национе Ром ", която се бори за правата на ромите в Италия, споделя, че хората не би трябвало да се плашат прекомерно от заканите на новия вътрешен министър със мощни позиции в италианското държавно управление. " Познавам Матео Салвини, няколко пъти сме разговаряли и не считам, че ще направи кой знае какво. Това са единствено думи ", прибавя той.

И с цел да го потвърди, Дзуинизи демонстрира на Агенция Франс Прес известие, което е изпратил до вътрешния министър, за му подсети, че италианският статистически институт е направил изследване за ромите в Италия още през 2017 година " По-късно денем той смени тона и заприказва за това по какъв начин са били употребявани европейските фондове (предназначени за ромите), послуша ме ", твърди Дзуинизи.

Дзуинизи изясни също, че наскоро организацията му посетила Брюксел, с цел да изиска Европейската комисия да проверява по какъв начин са били употребявани структурни фондове от 7 милиарда евро, отпуснати на Италия, с цел да се подкрепи жилищното настаняване, опазването на здравето и образованието на ромите и бездомните.

Хапче аспирин

" В лагерите обаче нищо не получихме, даже хапче аспирин ", означи той.

Според ромската " Асоциация 21 юли " в Италия има сред 120 и 180 хиляди роми, към 16 400 от които живеят в лагери като " Ривър вилидж ", пръснати в 87 града. Четиридесет и три % от жителите на тези лагери са италианци, останалите идват основно от страните от някогашна Югославия.

Само в Рим има 17 лагера и въпреки " ли дзингари " - ромите или ромите - да съставляват не повече от 0.3 % от популацията на Италия, те са подложени на всевъзможна дискриминация. Често упреквани в обири и всевъзможни типове трафик, ромите мъчно се интегрират, най-много в италианската столица, където част от проведената престъпност е в ръцете на клановe.

През април, след кражба на коли, полицията арестува десетина души в " Ривър вилидж ". За да стигнат до лагера, репортерите би трябвало да минат през полицейски " надзорен пункт " в края на път, който води до река Тибър.

В лагера живеят 127 фамилии и към 180 деца - в бунгала, каравани и сглобяеми постройки.
Това е един от най-хубавите лагери в столицата, споделя Дзуинизи и акцентира, че всички деца там вървят на учебно заведение. При все това обаче в " Ривър вилидж " няма течаща вода, а питейната се обезпечава от частна компания.

Работата

" И популярност богу! Представяте ли си какво би било тук в тази горещина, в случай че не ни изпращаха вода? ", споделя 18-годишният косовар Алберт Хасими, който живее в Италия съвсем цялостен живот. Основният проблем тук обаче е неналичието на работа по простата причина, че работодателите не желаят да наемат роми, изяснява той.

" Всички споделят, че ромите крадат. А камората (неаполитанската мафия)? Те чисто и просто считат, че тяхната раса е по-добра от нашата ", отбелязва с мъка Хабиби Мехмеди./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР