В Прага - Масови антиправителствени протести с искане на оставката

...
В Прага - Масови антиправителствени протести с искане на оставката
Коментари Харесай

Протестиращи искат оставката на чешкия премиер на най-масовия митинг от 30 г.

В Прага - Масови антиправителствени митинги с искане на оставката на премиера Андрей Бабиш. На днешната пета проява се събраха 120 хиляди души. Причината е отчет на Европейската комисия, станал обществено притежание - в него чешкият министър председател е компрометиран в нелегално облагодетелстване от европейски фондове като е скрил, че е притежател на компанията Агрофел. Това е най-големият протест в Чехия за последните 30 години.

 © БГНЕС
Десетки хиляди протестиращи се събраха на Вацлавския площад по време на най-голямото протестно придвижване против премиера на страната Андрей Бабиш. Хората носеха плакати с апелите " Да на истината, не на лъжата " и " Ние не сме ти спонсори ".

Демонстраните приканиха и за оставката на правосъдната министърка Марие Бенешова, която съгласно тях оказва въздействие върху правосъдната система, за да не бъдат повдигнати обвинявания против чешкия министър председател.
Микулаш Мина - ръководител на " Милион моменти за народна власт ": Какво ни тормози ли? Министър-председателят смени министъра на правораздаването малко откакто полицията предложи да бъдат повдигнати обвинявания против него. Притеснява ни, че новият правосъден министър е жена, която е в тесни връзки с премиера. За нас не е обикновено, той да бъде на този държавен пост, в случай, че е налице подобен спор на ползи. Финансовите проблеми на премиера заплашват страната ни. Ние настояваме за оставката на Андрей Бабиш.
Причината за днешния протест е приключването на отчет на Европейската комисия, съгласно който министър председателят Бабиш е усвоил и пренасочил средства от европейски фондове към холднига Агрофел, чиято собствеността била трансфериран на два доверителни фонда, месеци преди Бабиш да встъпи в служба.

Въпреки това, одитът показва, че Бабиш e продължавал да получава дивиденти от компанията. В отчета се загатва за опцията Чехия да връща европейски средства на обща стойност 17 милиона и 400 хиляди евро. Окончателният вид на отчета ще бъде направен през идните месеци, като се регистрира и позицията на Прага.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР