В позицията на БСП беше обърнато внимание върху трите ориентира

...
В позицията на БСП беше обърнато внимание върху трите ориентира
Коментари Харесай

Георги Пирински: По време на европредседателството нямаше нужния консенсус по чувствителни въпроси.

„ В позицията на Българска социалистическа партия беше обърнато внимание върху трите ориентира в европредседателството – Консенсус, Кохезия и Конкурентоспособност. Те останаха надалеч неизпълнени. Най-вече не се състоя в нужната степен консенсусът и то по най – сензитивните въпроси – от Дъблинския правилник и се стигне до въпроси за развиване на Банковия съюз. В частта кохезия и конкурентоспособност, нещата остават мощно проблематични, тъй като разликите и разломите в Европейски Съюз не се преодоляват. ” Това сподели пред БНР, евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Георги Пирински. Евродепутатът обърна внимание, че най-възловият въпрос сега е, че Европейски Съюз навлиза в новия програмен интервал след 2020 година без общ документ, какъвто да вземем за пример е „ Стратегия – Европа 2020 ”, призната преди 10 години с доста ясни пет цели. По думите му съюзът влиза в новия интервал без ориентири.

„ Няма подозрение, че въпросът за придвижването на страните от Западните Балкани към участие в Европейски Съюз бе сложено. Този въпрос породи по самодейност и от страна на Българска социалистическа партия, само че и поради чувството на страни от Европейски Съюз, че страни от Западните Балкани се отдалечават от Европа, че в тях търсят осезаеми позиции страни, като Русия, Турция и Китай. Това провокира явно избрана паника и угриженост. Активността на страната ни би трябвало да бъде регистрирана, в подтекста на тази обща угриженост ”, безапелационен бе Пирински.

По мотив новината от преди дни, че страната ни получи поддръжка от Брюксел за влизането ни в чакалнята на Еврозоната, Георги Пирински съобщи: „ Става дума за два паралелни процеса. От едно страна Европейска комисия ще следи развиването на промените в България, с цел да преценяват, дали фактически да одобряват официално заявление на България за присъединение на страната ни в IRM -2. Едновременно с това ЕЦБ ще направи сложно изследване на банковия и небанковия финансов бранш, с цел да види- дали има съображение да се подписа съглашение за сложно съдействие със страна нечленка на Еврозоната, която желае присъединение ”, изясни той. Според Пирински рекомендациите за нас са ясни- за качествени промени в обществените финанси, успеваемостта на бюджетните разноски, стабилността на банките, застрахователните сдружения и пенсионните фондове. Той счита, че има много тревожни констатации за опазването на здравето, образованието и недекларирания у нас труд- като сфери, които са мощно недофинансирани, доста съществено смутени, само че с директно въздействие върху обществените финанси и вероятностите за обществен напредък.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР