В позиция до Висшия съдебен съвет омбудсманът Диана Ковачева алармира,

...
В позиция до Висшия съдебен съвет омбудсманът Диана Ковачева алармира,
Коментари Харесай

Закриването на съдилища ще ограничи достъпа до правосъдие

В позиция до Висшия правосъден съвет омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че обсъжданото от Висш съдебен съвет закриване на съдилища ще ограничи достъпа на жителите до правораздаване.

Повод за позицията на Ковачева са тъжби и петиции на цивилен сдружения, локални органи, юристи и съдии, които стачкуват против признатия от Висш съдебен съвет модел на промяна на правосъдната карта, който ще докара до закриване на част от районните съдилища у нас.

Общественият медиатор акцентира, че достъпът до правораздаване е несъмнено и неотменимо право, което следва да се реализира гладко.

Срещу закриването на районни съдилища се оповестиха през вчерашния ден столични адмокати, които излязоха на безмълвен митинг пред Съдебната палата.

Десетки юристи от разнообразни места в страната се събраха пред столичната Съдебна палата на безмълвен митинг против утвърждения от Висшия правосъден съвет модел за промяна на правосъдната карта.

Освен адвокатурата, противоречие с предлагането за закриване на част от районните съдилища показаха през последните дни и над 500 съдии, представители на неправителствени организации, Съюзът на съдиите в България и локални общности.

Съдии от Софийския областен и Софийския градски съд поддържаха довечера протестиращите юристи.

" Това, което се случва сега, е че правораздаването бяга от отговорности и в последна сметка жителят е лишен от правораздаване, поради това, че няма пряк достъп, какъвто има сега. Това несъмнено може да бъде усъвършенствано, само че достъпът до правораздаване се лимитира, а ние като юристи, в последна сметка, това ние е главната задача. На нас ние е относително елементарно в София - ето я Съдебната палата, ето ви го Районния съд малко по-надалеч. Има обаче места, които са доста по-проблемни и там е е в действителност разковничето ", уточни новоизбраният ръководител на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

" Този циничен метод на решение на казуса рефлектира отрицателно измежду една огромна част не просто от българските магистрати, а изобщо на българския народ. Аз мисля, че, да вземем за пример, град като Панагюрище, който е жив град с младежи, с работеща промишленост, надали е тъкмо града, който би трябвало да му бъде закрит Районния съд. В опит да се реши един проблем се основават доста други ", разяснява арбитър Емил Дечев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР