В поздравителното слово Илияна Йотова отбеляза като привилегия“ да е

...
В поздравителното слово Илияна Йотова отбеляза като привилегия“ да е
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн е удостоен с почетния плакет на вицепрезидента

В приветственото слово Илияна Йотова означи като „ привилегия “ да е съвременник на Анжел Вагенщайн, тъй като го дефинира като „ галактика “. За нея е основно, че той е притежател на: „ сериозен взор ” и не се помирява с неправдите, сподели Йотова в Дома на киното в гр. София, добавя Българска национална телевизия.

Анжел Вагенщайн е режисьор, сценарист и писател. Освен творчеството, киното и публичната активност в биографията на Анжел Вагенщайн има доста магични и вълнуващи моменти. Роден е в гр. Пловдив на 17-ти октомври 1922г., само че животът му минава през три столетия – Царство България, социализъм и народна власт. Прекарва детството си във Франция, защото родителите му емигрират по политически аргументи, поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България. На 16-годишна възраст Вагенщайн става член на Работническия юношески съюз (комунистическа организация).

 

По време на Втората международна война Вагенщайн взе участие в антифашистка бойна група. Въдворен е в „ еврейски трудов лагер “ по Закона за отбрана на страната в Македония. Успява да избяга. Става партизанин. След бойна акция е задържан и наказан на гибел по Закона за отбрана на страната през 1944 година. При бомбардировките над София пандизът е отчасти опустошен, а пандизчиите са преместени в сливенския затвор. Това забавя осъществяването на присъдата. Смяната на властта в България анулира осъществяването на присъдата. Отново тази тънка нишка на ориста се намесва, с цел да го избави.

 

С идването на социалистическата власт в България Анжел отива да следва кинодраматургия във ВГИК в Москва. От 1950г. е сценарист в Българска кинематография и в немската киностудия ДЕФА.

 

Става член на Българската комунистическа партия, защото е твърдо уверен в лявата идеология. Два пъти е изключват от партията. Анжел Вагенщайн е член на Комитета за отбрана на Русе. Това е първата неофициална дисидентска група. Създадена е в края на 80-те години на 20. век в България. Той е един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989г. Събитието се случва малко преди реализирането на демократичните промени от 10-ти ноември същата година.  Участва в Кръглата маса при започване на Демокрацията от страна на Българска социалистическа партия. Вагенщайн е Народен представител в Седмото велико национално заседание от листата на Българска социалистическа партия (1990 – 1991г.).

 

Автор е на 50 сюжета за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 страни. През 70-те години по покана  на немската телевизия ARD Вагенщайн основава документална поредност за войната във Виетнам. Филмът му „ Звезди ”, който е сниман през 1959г. от режисьора Конрад Волф, е почетен със Специалната премия на журито в Кан. Сред най-известните му екранни творби са „ Допълнение към закона за отбрана на страната ”, „ Гоя ”, „ Звезди в косите, сълзи в очите ”, „ Борис I ”.

 

Анжел Вагенщайн е притежател на медал „ Стара планина ” и на френското звание „ Офицер на Ордена за заслуги към нацията ”, основан от Де Гол за принос в антифашистката опозиция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР