В повечето славянски езици думата покров означава едновременно покривало и

...
В повечето славянски езици думата покров означава едновременно покривало и
Коментари Харесай

Покров на Пресвета Богородица

В множеството славянски езици думата " покров " значи по едно и също време " було " и " отбрана ". Празникът зародил през X век, с цел да се уважи явяването на Божията Майка в Константинопол. Това неизмеримо предсказание е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна, от който почнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица. Източник: tropinka.orthodoxy.ru.
В църквата във Влахерна, покрай градските врати по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в символ на отбрана. По това време жителите на града били застрашени от варварско нашествие; след явяването заплахата отминала и градът бил избавен от кръвопролития и премеждия.
Празникът Покров на Божията Майка се прави единствено в славянските страни - евентуално тъй като св. Андрей бил славянин по генезис. В Руската черква празникът е открит към XII век. В Константинопол въпреки и да не чествали този празник, само че възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската черква имало икона на Божията Майка в този тип, както Тя се явила на св. Андрей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР