В повечето ски курорти през тази зима са почивали повече

...
В повечето ски курорти през тази зима са почивали повече
Коментари Харесай

Скъпите ток и газ изядоха печалбата на хотелиерите

В множеството ски курорти през тази зима са почивали повече туристи спрямо предходните сезони, само че хотелиерите все пак не са на облага. Приходите не са могли да догонят растежа на разноските, настояват представителите на бизнеса от най-големите ни зимни комплекси. Скъпите ток, газ и горива, увеличението на цените на главните хранителни артикули, по-високите хонорари за труд и растящата инфлация са стопили облагата от положителния зимен сезон, безапелационни са представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) от Боровец, Банско, Пампорово и Чепеларе, написа в. " Труд ".

През тази зима имаше доста сняг и прелестни условия за ски в Боровец. Имахме растеж на британския пазар, само че договорите с тези посетители са подписани на цени от преди две години, които не отразяват действителната бизнес среда сега, изясни членът на УС на БХРА Маргарит Цонев. Поскъпването на газа и тока от януари напряко ни изправи до стената. В последна сметка ние оцеляхме и през този сезон, само че никога не мога да го дефинира като по-добър спрямо предишни, изясни Цонев.

Заради близостта до София обаче курортът, който и без друго е с лимитирана леглова база, на пръв взор е изглеждал цялостен, само че огромна част от туристите са карали ски единствено денем и не са отседнали в курорта, уточни Цонев. Той е безапелационен, че хотелите в Боровец работят в неконкуретна среда, защото апарт хотелите заплащат битов ток, до момента в който хотелите са на свободния пазар.

В Банско имахме добър сезон като посещаемост, само че това никога не значи повече доходи. Едва успяхме да си държим главата над водата, с цел да не се удавим, изяснява Малин Бистрин, ръководител на Сдружението на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на БХРА. Ако служител огледа ще каже, че сезонът е ослепителен, само че за хората от бизнеса е ясно, че нещата не са по никакъв начин розови, уточни Бистрин. Сега хотелиерите са изправени пред избора дали да затворят или да вдигнат цените. Но дружно с цените би трябвало да се увеличи и качеството, да предложим и спомагателни услуги, добави Бистрин.

Ако страната желае да резервира бранш туризъм, би трябвало да се подкрепи незабавно бизнесът, освен това не приказваме единствено за финансова помощ.

Този зимен сезон е бил рекорден за Пампорово за последните 12 години от позиция на посещаемост на курорта и на ски зоната, съобщи Мариян Беляков, член на УС на БХРА.

В същото време обаче растежът на заплатите и на оперативните разноски е голям. В доста случаи този растеж е даже троен. И макар положителният зимен сезон с повече посетители, бизнесът мъчно съумява да компенсира тези разноски с приходите си. Така че примката към врата на туристическия и на хотелиерския бизнес се стяга, уточни Беляков. Той уточни, че страната би трябвало да направи трайно краткотрайното понижение на Данък добавена стойност за заведенията, да намерения за удължение на мярката 60/40 след края на юни и да преразгледа критериите за кандидатстване по нея. Според него би трябвало да бъдат понижени и убийствените размери на налог здания и такса боклук.

В община Чепеларе зимният сезон също е бил сполучлив по отношение на запълняемостта въз основата. Спрямо 2019 година през тази година са осъществени с 40 на 100 повече нощувки. От една страна звучи добре, само че поради неведнъж увеличените разноски, няма никакво нарастване в облагата от сезона, уточни членът на БХРА Съби Маданков. Тоест работихме повече, само че поради поскъпналите ток и газ крайният резултат не е добър. У нас туризмът стана занимание за работодателите, добави той.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР