В повечето реклами на дъвки се акцентира върху способността им

...
В повечето реклами на дъвки се акцентира върху способността им
Коментари Харесай

Дъвките, консумацията им след хранене и предпазват ли ни от кариеси

В множеството реклами на дъвки се подчертава върху способността им да ни предпазят от кариес. Но най-честата причина да ги използваме е по-скоро да си подсигуряваме пресен мирис. Не бива обаче да подценяваме и резултата от дъвченето на дъвка директно след хранене.

На базата на 12 проучвания, извършени в последните 50 години, учени от King " s College London заключват, че дъвките в действителност ни защищават от кариеси. Ето по какъв начин.

Дъвченето на дъвка провокира производството на повече слюнка, тъй като заблуждава мозъка, че консумираме храна, която би трябвало да бъде разградена.

А тази слюнка подкрепя да изчистването на остатъците от храненето и неутрализирането на киселините в устната празнина. По този метод понижава риска от формиране на кариеси с към 28%.

Важно изискване за реализиране на този резултат е дъвката, която дъвчем след хранене, да бъде без захар. Захарта се преобразува в плака, когато е в контакт с киселините в устната празнина. Тази плака се отсрочва по зъбите ни и основава редица проблеми.

За разлика от дъвките със захар, тези с естествени подсладители, като ксилитол, ни оказват помощ да поддържаме добра джука хигиена. Те усилват производството на протеини от имунната система, които се борят с нездравословните бактерии, написа Daily Mail.

Този резултат на дъвките с подсладители нееднократно бе поставян под подозрение, само че в този момент за следващ път се потвърждава, че точно те понижават близо 1/3 рискът от развиване на кариеси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР