В повечето периоди на деня ни сме заети с някаква

...
В повечето периоди на деня ни сме заети с някаква
Коментари Харесай

Зает или продуктивен?

В множеството интервали на деня ни сме заети с някаква активност. Важно е обаче да осъзнаем, че има огромна разлика сред това да бъдеш ангажиран и работлив  и това, просто да бъде ангажиран с нещо. В нашето съвремие е елементарно да попаднем във втората категория, поради това, че дните ни са изпълнени с безконечен поток от задания.

„ В последните години да бъдеш непрекъснато „ ангажиран “ се трансформира в нещо, с което човек би трябвало да се гордее “, споделя Майк Варди, основател на уеб страницата Productivityist.

„ Да бъдеш ангажиран с нещо един тип бе признато да значи, че сте значим човек, който работи по значими задания. Заетостта се трансформира в знак на статус. “, прибавя той.

Да бъдеш „ ангажиран “ обаче не значи, че си „ работлив “. Понякога високата претовареност основава парадоксална обстановка, при която се чувствате претрупани и затрупани с работа, а в това време не постигате нищо значимо.

Както е споделил американския публицист и мъдрец Хенри Дейвид Торо: „ Въпросът не е в това да бъдете заети. Мравките също са заети по през целия ден. Въпросът е с какво тъкмо сте заети? “

Откъде идва казусът с думата „ ангажиран “?

Да бъдеш „ ангажиран “ значи да си „ зает с някаква активност “. Лошият тип претовареност е този, при който правим някаква активност, която нямаме интерес и предпочитание да вършим.

„ Това е времето, което прекарвате в изпразването на вашата пощенска кутия, без да се интересувате от нещата, които са попаднали в нея. Времето, когато сърфирате в интернет, без да имате някаква цел. Това е разчистването на вашето бюро, без прелиминарен проект за неговото ново нареждане. “, споделя Варди.

Освен това, когато споделяме, че сме заети, ние постоянно се слагаме в самоналожена изолираност. Неминуемо денем ще ви ще има миг, в който някой ваш сътрудник, другар или прочут ще ви попита по какъв начин сте или какво вършиме. Ако в тези случаи имате навика да казвате, че сте „ заети “, вие непосредствено затваряте вратата пред вашия събеседник. Този отговор може да ви накара да изглеждате арогантни и снизходителни.

„ Колегата ви най-вероятно ще ви отвърне с нещо от рода на: „ Извинявай, не желаех да ти отегчавам. “ и ще се отдръпне. “, споделя Варди.

Как да върнем позитивния имидж на думата „ ангажиран “?

Думата „ ангажиран “ към момента може да бъде употребена в положителна светлина, стига преди този момент да отговорите на въпроса на Торо – с какво тъкмо сте ангажиран?

„ Помага ли ви активността, с която сте ангажирани, да постигнете стремежи от вас прогрес по един работлив и ефикасен метод? Проверяването на електронната поща, да вземем за пример, не е нещо, което може да бъде разказано като продуктивно оползотворяване на вашето време. Това, с което сте ангажирани, би трябвало да бъде нещо, което в действителност желаете да вършиме “, споделя Варди

За да разберете дали сте заети с продуктивна работа или с изпълняването на безсмислени задания, би трябвало да измененията метода, по който се изказвате.

„ Вместо да казвате: „ Нямам време “, кажете „ Това не ми е приоритет “. Промяната в изрече ви оказва помощ да бъдете справедливи и да определите дали отделяте време на значимите неща “, споделя Лора Вандеркам, създател на  бестселъра „ 168 Hours: You Have More Time Than You Think, " (168 часа: имате повече време, в сравнение с си мислите).

В същия ред на мисли, когато казвате „ В момента съм ангажиран “, вие в действителност споделя „ Нямам време за това “. Варди поучава вместо това да употребявате фраза от рода на „ Вниманието ми е ориентирано върху… “ или „ Зает съм с това и това... “

„ Това открива пред вас повече благоприятни условия и ви разрешава да бъдете по-конкретни. Например, може да кажете „ Зает съм с завършването моята книга “ или „ Зает съм с обновлението на моя уебсайт “. Използването на вярната фраза ви разрешава да върнете смисъла и значимостта на думата „ ангажиран “, споделя Варди.

Когато казвате на другите върху какво тъкмо е ориентирано вашето внимание, вие давате нова тематика за диалог на индивида, който търси контакт с вас. Ако в действителност нямате време за него, може да кажете: „ Нямам време да приказвам тъкмо в този момент, тъй като имам доста работа по упоменатия въпрос “.

В основата на продуктивността е намирането на време, с цел да се огледате и да прецените, дали нещата, които вършиме сега, са тези, които са в действителност значими за вас. Както споделя Варди: „ Да бъдете „ ангажиран “ към този момент просто не е задоволително “

Стефани Воза за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР