В повечето държави електронната търговия е доминирана от един или

...
В повечето държави електронната търговия е доминирана от един или
Коментари Харесай

Защо в Русия няма Amazon?

В множеството страни електронната търговия е доминирана от един или два колоса, като Amazon в Съединени американски щати и Англия, Alibaba в Китай и MercadoLibre в Бразилия. В Русия, където най-големият уеб магазин има по-малко от 7% от пазара, повече от дузина компании са в яростно състезание, с цел да станат най-голямата, написа Bloomberg.

Компаниите за електронна търговия в страната ще влагат над 1 милиард $ в развиването на своите уеб страници, хранилища и услуги за доставка. Тези вложения, които ще стартират идната година ще подтикват електронната търговия в Русия да доближи стойности от 52 милиарда $ през 2030 година при 19 милиарда $ през 2018 година Морган Стенли предвижда вълна на консолидация, която ще остави единствено шепа огромни играчи. " Беше година на огромен прогрес за съветската електронна търговия ", споделя Сергей Либин, анализатор от Raiffeisenbank в Москва.

Доставчикът на интернет търсене Yandex се сплоти с държавната Sberbank, с цел да сътвори електронната платформа Beru, която се стреми да трансформира уеб страницата за сравняване на цени на Yandex в пълновръстен онлайн търговец на дребно с центрове за осъществяване в цялата страна. Платформата за обществени мрежи Mail.ru сега работи с Alibaba за основаването на уеб магазин, предлагащ всевъзможен тип артикули. Онлайн хипермаркетът Ozon.ru, подкрепян от милиардера Владимир Евтушенков, е събрал 80 милиона $ тази година и възнамерява да усили складовото си пространство над два пъти. Онлайн търговците на електроника Citilink и M.video стартират да оферират по-широк набор от артикули.

Необичайното в особеностите на съветската онлайн търговия е неналичието на Amazon, Фейсбук и Гугъл, което отваря благоприятни условия за агресия там. Все още обаче доста от огромните задгранични компании се бавят да влагат в страната, която има закони, ограничаващи задграничната благосъстоятелност и е под интернационалните наказания за анексирането на Крим. Дори най-големият оператор Alibaba навлиза страхливо на пазара, и предлага единствено директна продажба на потребителите на импортирани артикули вместо да влага в личните си интервенции в Русия. Едно огромно преимущество за дребните компании новобранци е, че те не са задължени да заплащат 18-процентния налог върху добавената стойност в страната при покупки на стойност под 1 100 $. " Логистиката в Русия е сложна ", споделя Федор Вирин, съучастник в Data Insight. " Трансграничният модел без физическо наличие е най-успешната тактика за интернационалните онлайн търговци на дребно. "

По доста критерии Русия е готова за напредък. Навлизането на интернет и смарт телефони е по-бързо от това в Бразилия и Индия. В момента има към 270 милиона банкови заплащания с кредитни карти в Русия - нарастване от две трети по отношение на 2012 година Повече от половината руснаци пазарят онлайн най-малко един път месечно, съгласно Морган Стенли. " Влива се поток от средства в съветската онлайн търговия ", споделя Артем Соколов, изпълнителен шеф на Асоциацията на интернет комерсиалните сдружения - лобистка група за уеб магазини. " През идната година пазарът ще получи подтик от растеж на продажбите на храни и хранителни артикули, а държавното управление ще узакони онлайн продажбите на алкохол и медикаменти, което ще докара до по-нататъшен растеж ".

Голяма част от инвестицията ще отиде за по-ефикасната доставка на артикули на клиентите. Русия се подрежда на 37-о място в оценката за доставка на пощенски услуги на Всеобщия съюз за пощенските услуги - зад Китай, Индия и даже Молдова. Доставките рутинно изчезват и допреди две години съветската поща не доставяше колета до жилища в градовете. Частните куриерски услуги, в това време, са прекомерно скъпи за множеството консуматори.

Това значи, че евентуалните онлайн търговци в Русия би трябвало да влагат доста повече в логистика спрямо конкуренцията другаде. Например, Wildberries има голям склад в Москва, както и по-малки уреди в цялата страна и има 600 автомобила. Ozon разполага със лична куриерска услуга, която включва повече от 5000 самообслужващи точки и пакетни уреди. " Добра верига за доставки и опит в логистиката са ключът към разширението на онлайн продажбите " в Русия, споделя Даниел Федоров, шеф корпоративно развиване на Ozon.

Традиционните съветски търговци на дребно, несъмнено, към този момент разполагат с доста от тези неща, отваряйки вратата на онлайн конкуренцията за вериги като X5 Retail Group и Magnit. " Компаниите, които са вложили доста в складови уреди и логистика, биха могли или да основат личен бизнес или да купят един или повече от онлайн стартъпите ", споделя Иван Федяков, началник на изследователската компания Infoline. Докато съперници като Yandex и Mail.ru имат финансовото въздействие да устоят години на загуба, изграждайки бизнеса си, по-новите онлайн търговци са мощно подвластни от парични средства за финансиране на интервенциите си. " Ще им е мъчно да се състезават ", споделя Федяков. " Те не седят на купчини пари от вложители и нямат стабилен офлайн бизнес. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР