В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на

...
В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на
Коментари Харесай

8 от 10 работодатели планират да вдигат заплатите

В множеството бизнес браншове в страната се чакат покачвания на възнагражденията. Целта на работодателите е по този метод да запазят настоящите гении в организациите си. Това демонстрира регулярното изследване на ManpowerGroup България " Заплати и спомагателни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022), което проучва какви промени възнамеряват работодателите от всички браншове и райони на страната във връзка с месечните хонорари и бонуси през идващите шест месеца, заяви БНР.

Над 80% от интервюираните представители на 196 компании от 19 бизнес бранша споделят, че възнамеряват да има увеличение на възнагражденията през първата половина на 2022 година 5% възнамеряват нарастването да е сред 16-20%, а едвам два % предвиждат и растеж на заплатите над 20%.

Близо 60% от работодателите означават, че плануваните промени ще обиден всички чиновници в организациите.

Една от главните аргументи за увеличаванет на заплащането е стремежът на работодателите да запазят настоящите гении в организациите, защото една от главните аргументи за овакантяване е предлаганото по-високо заплащане на друго място. Това стана ясно в разбора на предходното ни пазарно изследване, което излезе през декември, за текучеството на личния състав през миналата година. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови чиновници също е измежду главните аргументи за увеличение на възнагражденията.

В бранш " Производство " над 90% от работодателите възнамеряват да усилят заплатите на своите чиновници, 91% в бранш " Автомобилна промишленост " и 81% в " Търговия ".

Това са и трите бранша, които изпитват " апетит " за фрагменти и които са претърпели най-голямо непринудено текучество през 2021 година Почти всички работодатели в бранш " Банки, финанси и обезпечаване ", " Споделени услуги " и " Консултантска активност " показват, че ще има нарастване на възнагражденията.

" Консултантска активност " е и секторът, в който се следи и най-високият % респонденти, показали нарастване на заплатите с над 21%. В бранш " Информационни технологии " не се чака понижение на възнагражденията, само че близо 17% споделят, че не се възнамеряват никакви промени. 75% от работодателите в бранш " Здравеопазване " възнамеряват нарастване на възнагражденията за техните чиновници.

По отношение на спомагателните придобивки трендовете са по-различни сред работодателите - близо 40% декларират, че ще има нарастване в спомагателните придобивки, до момента в който 58% споделят, че не възнамеряват основни промени в това направление. В секторите " Консултантска активност " и " Банки, финанси и обезпечаване " се следи най-голямото нарастване на спомагателните придобивки - над 50%.

Същите изследвания ще бъдат оповестени за страните Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 година


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР