В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на

...
В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на
Коментари Харесай

Работодателите обещават по-високи заплати през 2022 година

В множеството бизнес браншове в страната се чакат покачвания на възнагражденията. Целта на работодателите е по този метод да запазят положителните служащи в организациите си. Това демонстрира регулярното изследване на ManpowerGroup България.

Над 80% от интервюираните представители на 196 компании от 19 бизнес бранша споделят, че възнамеряват да има увеличение на възнагражденията през първата половина на 2022 г.  Пет на 100 възнамеряват нарастването да е сред 16-20%, а единствено две на 100 възнамеряват растеж на заплатите от над 20 %. Близо 60% от работодателите означават, че плануваните промени ще обиден всички чиновници в организациите.

Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови чиновници също е измежду главните аргументи за увеличение на възнагражденията. Между 80 и 90% от работодателите в секторите - произвеждане, автомобилна ивдустрия и търговия са безапелационни, че ще предлъгат по-високи заплати през 2022 година. 

Почти всички работодатели в бранш " Банки, финанси и обезпечаване “, " Споделени услуги “ и " Консултантска активност “ показват, че ще има нарастване на възнагражденията.

" Консултантска активност “ е и секторът, в който се следи и най-високият % респонденти, показали нарастване на заплатите с над 21%. В бранш " Информационни технологии “ не се чака понижение на възнагражденията, само че близо 17% споделят, че не се възнамеряват никакви промени. 75% от работодателите в бранш " Здравеопазване “ възнамеряват нарастване на възнагражденията за техните чиновници.

По отношение на спомагателните придобивки трендовете са по-различни сред работодателите - близо 40% декларират, че ще има нарастване в спомагателните придобивки, до момента в който 58% споделят, че не възнамеряват основни промени в това направление. В секторите " Консултантска активност “ и " Банки, финанси и обезпечаване “ се следи най-голямото нарастване на спомагателните придобивки - над 50%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР