В потока от събития на СВО и крещящия хор на

...
В потока от събития на СВО и крещящия хор на
Коментари Харесай

Европа се готви да използва “арктическо” оръжие срещу Русия

В потока от събития на СВО и крещящия хор на нашите западни съседи, които не оставят вярата да видят колапса на Русия, от взор постоянно изпадат много значими събития. Например, неотдавна незабележимо за необятната публика в границите на IV Международен северен конгрес завърши пленарната сесия „ Енергетиката на Арктика: нови провокации – нови решения и технологии “. Тя се организира под формата на телеконференция, която свърза Москва и Якутск и се чуха доста забавни неща от тесните експерти. Заслужава да се означи изявлението на Николай Корчунов, специфичен делегат на Министерство на външните работи на РФ и в същото време ръководител на Комитета на висшите чиновници на Арктическия съвет.

Оказва се, че Европейският съюз продължава да развива и уголемява личната си по този начин наречена арктическа стратегия, също така господата в Брюксел са се съгласили, че е належащо неотложно да се спрат всевъзможни минни интервенции в арктическата зона, с други думи, да се забрани на мига на Русия да добива нефт и газ от находищата си оттатък Арктическия кръг. В самата стратегия публично се загатват всички страни от студения район, само че ние прелестно разбираме към чия градина лети този камък.

Прави усещане, че никой въобще не написа за тази самодейност на Европейския съюз: всички западни медии я пропуснаха, макар че споменаването ѝ на такова ниво (на сесията участва да вземем за пример генералният консул на Китайската национална република в Хабаровск Жан Сяоян) демонстрира мащаба и спешността на казуса.

Лукавит както нормално, опакова антируската изразителност в обвивка на всестранна угриженост за бъдещето на човечеството. По-специално, нуждата да се забрани каквато и да е добивна активност в Арктика се прикрива с лозунги за запазване на околната среда - сякаш добивът и преработката на нефт и газ предизвикват непоправими вреди на северната екосистема. Ще предложим на безпристрастните еколози (ако има такива), да преценяват до каква степен това е правилно, а ние ще приказваме за енергийния и надлежно геополитическия декор на събитията. За благополучие, надали може да се откри човек, който да не се сеща, че силата през днешния ден е доста повече от килоджаули и гигавати. И даже повече от оръжия.

Мълчаливата самодейност, която европейските русофоби прокарват зад булото на гневни полемики за тавана на цените на съветския нефт, е доста по-опасна, тъй като удря не просто точка, а по едно и също време цялата съветска енергетика и бюджет.

Само с цел да опресним паметта си, припомняме, че Арктическият кръг е условна граница, начертана почти на 63 градуса северна широчина. В неговите граници се намират земите, териториалните води и изключителната морска зона на страни като Финландия, Норвегия, Гренландия, Канада, американска Аляска и, несъмнено, Русия. Страната ни абсолютно е най-северната измежду всички останали - най-малко по дължината на бреговата линия и площта на териториалните води. Но има два основни фактора. Първо, малко над четири милиона души живеят в арктическата зона, всеки втори от които е жител на Русия. Второ, ледените пространства на нашата страна съдържат в действителност колосални ресурси освен от въглеводороди, само че и от редица други извънредно скъпи и търсени запаси.

Да оставим настрани скучните числа за общите запаси, защото те елементарно могат да бъдат открити в учебен учебник по география. Ние изброяваме единствено най-големите и към този момент настоящи енергийни планове в съветската Арктика, т.е. евентуални жертви на европейската битка за околната среда.

Например, във водите на Обския залив покрай село Мис Каменни, от 2016 година насам работи целогодишен ледоустойчив морски терминал за транспорт на нефт, придобит в находището Новопортовское. Терминалът носи красивото име " Вратата на Арктика " и има потенциал от 8,5 милиона тона нефт годишно, само че " Газпромнефт " не крие проектите си да усили пропускателния потенциал до 80 милиона до 2030 година За обезпечаване на непрекъснати доставки на черно злато са построени два петролопровода (на сушата и под вода), компресорна станция и контейнер. Специално за този план са издигнати два ледоразбивача, които обезпечават непрестанно корабоплаване на кораби.

В Ямал, съвсем на самия бряг на Карско море, се намира Бованенковото петролено-газокондензатно находище. Проектният му потенциал е 140 милиарда кубически метра газ, също така точно Бованенково е ресурсната база за взривения газопровод „ Северен поток-2 “. Изградена е и обширна и съвременна инфраструктура, три газопровода и даже лична железопътна линия.

Тук, въз основата на Южно-Тамбейското находище, е построено и действа основното за Русия дружество “Ямал-ВПГ ”, с помощта на което значително стартира съветската агресия на международните пазари на полутечен природен газ. Доказаните ресурси се правят оценка на съвсем трилион кубически метра синьо гориво и четири индустриални линии към този момент работят непосредствено на място. Миналата година тук са създадени 19,6 милиона тона ВПГ, което се равнява на 27 милиарда кубически метра в по-обичайни стойности. Само за схващане: това е количеството, което употребяват дружно Унгария, Австрия и Чехия.

Западът не обича доста да приказва за плана “Ямал ”, защото неговият потенциал в началото е планиран в границите на 18 милиона тона, само че с помощта на съветското ноу-хау и практическия опит той елементарно може да нарасне до 21 милиона. Е, в Европа и оттатък океана не е признато да се загатват съветските механически триумфи: това унищожава нормалния мит за необразованите варвари.

На брега на Баренцово море, в рамките на Тимано-Печорското петролно и газово находище, е построен и действа Варандейският петролен терминал. Освен това е неповторим – просто тъй като ледената конюнктура в региона е такава, че 247 дни в годината морето тук е сковано с лед, чиято дебелина доближава метър и половина. За приемане на петролни танкери с водоизместимост 70 хиляди тона е построен специфичен корабен терминал, който е пренесен на повече от 20 километра във вътрешността в морето. По две тръби петролът влиза в терминала, а оттова към този момент мигрира към трюмовете, с цел да стане по-късно гориво и вторични артикули на всички места по света. Село Варандей е включено в Книгата на върховете на Гинес като най-северния целогодишно работещ петролен терминал в света.

В Таймир (Красноярска територия) се създава така наречен Ванкорски клъстър, който включва петролните и газови залежи Лодочное, Тагулское и Сузунское. Общите им ресурси се правят оценка на 520 милиона тона петрол и към 100 милиарда кубически метра газ. Въглеводородите отсам в забележителна част минават по Северния морски път към Азия.

С клъстъра е обвързван и един забавен факт, а точно: през 2016 година консорциум от трима индийски вложители купи 49,9% от акциите на съветския притежател и в този момент постоянно енергийно дефицитно Делхи с право се назовава експортьор и един от основните снабдители на нефт за Китай.

Нека спрем до тук, макар че описът на съветските арктически планове в енергийния бранш може да бъде безконечен. Още по-голям брой евентуални планове са отсрочени за момента или заради сложността на производството, или заради простата причина за липса на търсене сега. В същото време би трябвало да се означи, че плануваните ресурси на находищата, които към момента чакат своите ревностни притежатели, са неведнъж, даже десетки пъти, по-големи от съществуващите.

Образно казано, Арктика е сандък с естествени и енергийни съкровища, за чиято дълбочина може единствено да се гадае.

Разбира се, Русия в никакъв случай няма да се откаже от развиването на Арктика и няма да редуцира нито един от плановете. Но даже спекулативно да се допусне такава опция, това ще докара (и това беше директно разисквано на сесията) до злополука от международен мащаб. Загубата на такова количество енергийни запаси би довела до колапс преди всичко на европейския пазар, тъй като просто няма с какво да се заменят такива количества. По веригата това би вдигнало цените на въглеводородите до галактически висоти, на фона на които рекордните 3000 $ за хиляда кубически метра газ биха изглеждали дреболия. Основният бенефициент в този случай ще бъдат Съединените щати, най-големият производител на ВПГ в света. За всеки литър полутечен газ, даже на изхода от терминала, ще се разгърне борба и американските търговци ще получат мега облаги, като по пътя ще диктуват безспорната си воля на Европа. Макар и единствено тъй като Катар, вторият главен производител на полутечен природен газ, напълно неотдавна леко отхвърли да разшири съдействието с Европа, залагайки растежа на производството с една трета в полза на един-единствен покупател - Китай.

Но Брюксел последователно настойчиво прокарва сякаш екологичен дневен ред, който, както наподобява на европейските чиновници, още веднъж ще унищожи Русия, макар че в действителност самата Европа би трябвало да се опасява. Но кои сме ние, че да осъждаме положителното самоубийство в името на медузите и херингата от северните морета.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР