В постройката са вложени 200 тона строителни материали, които 73-годишният

...
В постройката са вложени 200 тона строителни материали, които 73-годишният
Коментари Харесай

73-годишен пенсионер успя съвсем сам да вдигне мост

В постройката са вложени 200 тона строителни материали, които 73-годишният Юсеин Мадански пренесъл на ръце
Мост, по който да минават тежки камиони, построи самичък пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци. 73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с претрупан камион, който тежал 26 тона.
“Две години го градих, неотдавна го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е комфортно и на мен, и на съседите – на всички ”, споделя дядо Юсеин. Основите на моста е направил с големи камъни от реката, които търкалял с години.Пенсионер загуби сина си, само че това, което направи, развълнува цяла БългарияДарил е 10 000 лева и на фамилия с болно дете
Църковното настоятелство на строящия се храм “Св. Панте…Nov 23 2018vijti.com

В по-горната част е употребявал и бордюри.
“Помолих кмета на Рудозем да ми даде остарели бордюри, които подменяха в центъра. Той даде позволение и ги вградих в моста ”, изяснява бай Юсеин. Той пресмята жестоко, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, към 10 000 лв. персонални средства и големия си труд.
Пенсионерът е с 500 лв. пенсия. Със брачната половинка му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук. Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с преместване всичко на ръка.

По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има социална воденица. Бай Юсеин наградил стълбища и подходи самичък, с цел да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа непрекъснато.
От едната страна е построил към 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път подвига стена от бетон, тъй като реката два пъти му отнасяла подпората.
Юсеин Мадански се номинира от в. “24 часа ” за премията “Достоен българин ” за 2018.

Инфо: 24 часа
А вижте по какъв начин Германски пенсионер гради мини мегаполис в продължение на 65 години

Пенсионер от Южна Германия построява дребен град от картон в продължение на шест десетилетия.
78-годишният Карл Шпербер от град Бургебрах, Бавария, строи „ градът на Шпербер “.
Вдъхновен от градове като Франкфурт на Майн, Ню Йорк и Чикаго, пенсионерът, работил в мебелната промишленост, построява града си от картон, трансформирайки кутиите за обувки в небостъргачи.

Работата на живота му, която той прави към този момент съвсем 65 години, е впечатляваща. За този интервал той построява повече от 4 000 къщи.

Шпербер осъзнава, че има извънредно занимание. „ Някои от моите другари споделят, че съм вманиачен “, споделя той.

Мъжът прекарва до три часа дневно практикувайки заниманието си, за което са му нужни малко принадлежности: линия, молив, лепило и картон. С помощта на тези принадлежности се появяват и първите му градежи, които и до през днешния ден са доста устойчиви.

„ Изграждам над 100 къщи годишно “, споделя Спербър. Всяка къща има свое лично време за градеж. Винаги зависи от архитектурния жанр. Модерните здания могат да бъдат издигнати относително бързо, къщите от по-ранни интервали са по-сложни заради комплицираните им елементи “, изяснява пенсионерът.

Този план е въодушевен от огромните американски градове, които са известни със своите небостъргачи.

Но пенсионерът не е посетил тези места. „ Не ми харесва да хвърча “, споделя той. Следователно неговият метрополис се основава напълно на въображението му, само че също по този начин е въодушевен от немски градове като Франкфурт.

Покривайки повече от 40 квадратни метра, част от неговата сбирка може да се види в изложбеното пространство на някогашен мебелен магазин в неговия град.

Да видите цялостната му сбирка ще бъде мъчно. Той ще се нуждае от доста повече пространство: „ Ще ми трябват 100 квадратни метра “, заключва пенсионерът.Ето по този начин си живеят пенсионерите в естествените европейски страни и по света. Питаме се: по кое време ли ще ги стигнем и ние?Животът на възрастните хора е един от критериите за сполучлива страна.
Грижата за тях значи, че общ…Nov 23 2018vijti.com

Редактор: Илияна Кръстева

Инфо: Фрамар

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР