В пострадалите карловски села има належаща нужда от доброволци, които

...
В пострадалите карловски села има належаща нужда от доброволци, които
Коментари Харесай

Мародери се появиха в наводнените села, търсят се доброволци за нощни патрули

В потърпевшите карловски села има належаща потребност от доброволци, които с изключение на да разчистват, да се включат в доставянето на храна и вода до откъснатите фамилии. Зачестяват обаче сигналите за мародери, които обикалят и ограбват къщите на хората, по тази причина в обществените мрежи се появиха апели за помощ, съобщи Българска национална телевизия. 

Всеки, който има опция може да отиде на място в което и да е от потърпевшите села и да помогне, защото обстановката продължава да е тежка.

" Пострадалите фамилии първоначално не престават да имат потребност от доброволци за разчистването на тиня и отпадъци от дворовете. Имаме потребност и от нова самодейност поради многото зачестили обири и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци - наложително локални поданици, които да патрулират вечер с полицията, тъй като познават и могат доста по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора ", изясни координаторът на локалния спешен щаб в Каравелово.

Хората се оплакват, че изчезват всевъзможни движимости - от метал, събиран за вторични първични материали, през лопати и колички, до компютри.

Заради набезите полицията е предложила локални поданици да се включат в нощните патрули из селата. Има потребност от доброволци, които да разнасят вода и храна. Засега има храна, само че въпреки всичко има потребност от още бутилирана вода, храна в консерви, спално долни дрехи - чаршафи, завивки, възглавници, матраци. Има огромна потребност от нови облекла, чорапи и обувки.

Тъй като детската градина в Каравелово също има вреди, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще стартират образователната година. Детското заведение има потребност от 20 кревати, също така маси, столове, играчки.

Жителите на другото наводнено село Слатина пък се оплакаха, че заради отнесения от стихията мост, който свързва двете елементи на селото, няма по какъв начин да бъдат извозени боклуците. В контейнерите има и умрели животни и локалните се тормозят от болести. 

" Това е единствената мощна връзка, основният път на селото. Работим бързо по изчистването на моста и дерето, с цел да се постави някакво краткотрайно оборудване, през което да минават хората ", изясни пред bTV кметът на Слатина Петър Делков. 

По думите му има няколко къщи, които към момента нямат ток, само че това би трябвало да се случи в идващите дни.

" Комбинирани багери и самосвали са съсредоточени в разчистването на пясъка от коритото на реката, тъй като се получават наноси и не стопира от Балкана да влече пясък и пръст ", сподели Делков. Реката към този момент е в коритото си, само че е значимо финалното почистване да стане преди уикенда, когато се чакат нови превалявания.

Възрастен мъж от София подари пенсията си за потърпевшите

Столичанинът Васил Василев подари цялата си пенсия на бедстващите в Карловско. Тъй като към момента работи, мъжът взема решение да се откаже от месечния си доход в името на това да помогне на другите.

" Искам да изкажа моето съпричастие и към всички страдащи. В подтекста на това, че аз физически не бих могъл да оказа помощ, с цел да се включа непосредствено в това почистване и подкрепяне, съм решил в името на положителното приканвам всички мои съграждани зад граница, в граница и отвред където могат, да изпратят колкото могат и каквито средства могат ", сподели пред Българска национална телевизия мъжът.

Васил Василев се надява по този метод да предизвика хората да последват образеца му. " Нека този път ние да дадем на страната и да помогнем на нашите хора ", прикани той. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР