В последно време все повече се говори за по-кратки работен

...
В последно време все повече се говори за по-кратки работен
Коментари Харесай

Можете ли да свършвате ежедневната си работа за по-малко от 5 часа?

В последно време от ден на ден се приказва за по-кратки работен ден и работна седмица. Психолози и работодатели регистрират, че те биха имали основни изгоди за продуктивността и щастието на хората.

Повечето чиновници пък настояват, че умерено биха могли да правят ежедневните си отговорности за по-малко от осем часа. Всъщност 45% от хората, взели участие в изследва на института Workforce, са декларирали, че ще съумяват с тях и за по-малко от пет часа, в случай че не бъдат прекъсвани и разсейвани. В проучването е имало участници от Северна Америка, Европа, Австралия и Индия, прецизира Business Insider.

Разсейващите фактори са разнообразни - от висене в обществените мрежи до ненужно дълги срещи и оперативки. Понякога е мъчно да бъдат избегнати, само че новите технологии би трябвало най-малко да помогат за ограничението им (например конферентните диалози, които икономисват ходенето до съответно място за среща). Мисленето на хората по отношение на работата стартира да се трансформира, да става по-гъвкаво и графикът от 9 до 5 надалеч не е единствената алтернатива.

" Вече може да се работи отвред и когато и да е, няма предели. По-голям е фокусът върху това какво в реалност постигаш, вместо върху броя часове в офиса. Тази наклонност ще става още по-изразителна в идващите години ", декларира Дан Швабел, шеф на компанията за изследвания Future Workplace.

Наскоро ви разказахме, че в Нова Зеландия са опитали много сполучливо с 4-дневна работна седмица. Фирмата пионер даже възнамерява да направи смяната перманентна.

Повечето чиновници, взели участие в горното изследване, са позитивно настроени към по-кратката работна седмица, а към 25% даже декларират, че биха приели понижение на заплатата, в случай че това ще значи спомагателен почивен ден. При вярната организация обаче не би било нужно да се стига до това. Изследвания сочат, че когато хората са отпочинали и спокойни, те са и по-продуктивни, тъй че съкратеното работно време може в реалност да докара до повече свършена работа и по-големи доходи.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР