В последно време все по-настоятелно лененото масло се спряга за

...
В последно време все по-настоятелно лененото масло се спряга за
Коментари Харесай

Защо да използваме ленено масло

В последно време все по-настоятелно лененото масло се спряга за по-добрата опция на слънчогледовото олио и даже и на зехтина.

Но в действителност ли лененото масло е толкоз потребно? Какви са плюсовете и какви могат да бъдат минусите от неговата консумация?

Какво съставлява

Лененото масло се извлича от ленено семe. Ленът е една от най-древните култури, отглеждани на хората. Семената на растението са кафяви и жълти, като и двата типа влизат в приложимост. Съдържанието на масло в тях е най-малко 35%.

 Ленът е едно от най-устойчивите растения

Ленът е едно от най-устойчивите растения

Има и два типа масло - едното се употребява за индустриални цели, а другото - за директна консумация.

Първото се употребява в бои и други химически артикули. То се извлича от лененото семе, което първо минава термична обработка. Така се трансформира неговия състав.

Лененото масло, което е уместно за консумация (flaxseed oil), e с тудено пресовано . Благодарение на този развой, питателните субстанции в продукта се резервират и се счита, че то е също толкоз потребно, колкото и лененото семе.

Основният минус на лененото масло е, че бързо гранясва. Затова би трябвало да се съхранява в непрозрачно шише (най-добре черно) и надалеч от слънчева светлина. Може и в ледник, в случай че вкъщи е топло.

 Лененото семе се преработва по два метода

Лененото семе се преработва по два метода

За какво да го използваме

Лененото масло е уместно за салати, сладкиши и други ястия, които не изискват термична обработка. Според разнообразни проучвания, то става канцерогенно, когато се загрее над 100 градуса.

Освен в кухнята, маслото им и редица други способи на приложение. Както и доста други масла, лененото извършва повече от добре функционалността си да хидратира кожата и косата.

Бори се с появяването на бръчки и други недостатъци, подкрепя растежа на косата, отстрани пърхота и предотвратява накъсването.

Какви са плюсовете

Лененото семе и лененото масло са източник на омега 3 мастни киселини, алфа липоева киселина и фибри. Освен това, по-полезната опция на олиото ни зарежда с витамините B3, B6 и C, както и с цинк и магнезий.

 Лененото масло е мултифункционално

Лененото масло е мултифункционално

Мастните киселини подкрепят производството на протеини в организма, което покачва силата и издръжливостта. Освен това, лененото семе повлиява позитивно високия холестерол, високите равнища на кръвно налягане и защищава от задръстване на кръвоносните съдове, правейки формираните тромбоцити по-лесни за прекосяване.

Лененото масло покачва имунитета, усъвършенства положението на косата и ноктите, защищава от възпалителни и дегенеративни забоялвания. Смята се, че защищава и от онкологични болести. Подобрява функционалността на храносмилателната система.

Алфа липоевата киселина е от значително значение както за физическото, по този начин и за психологичното ни здраве, само че е мъчно да си я набавим посредством храните, които консумираме всекидневно.

 Какаовото масло - изгоди и използва
Какаовото масло - изгоди и използва

Не е за подценяване

Затова лененото масло е подобаваща добавка към менюто, в случай че страдаме от нервни разтройства и депресии. Чудесен избор е и за вегетарианците.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР