В последно време темата за здравословното хранене стана много популярна

...
В последно време темата за здравословното хранене стана много популярна
Коментари Харесай

Професия нутриционист и с какво е различна от лекар и диетолог

В последно време тематиката за здравословното хранене стана доста известна и всички медии започнаха да я разискват в някои случаи до цялостно изтриване. Профилът на хората, които показват мнение по тематиката варира от лекари, диетолози, фитнес инструктури, психолози, кинезетерапевти и масажисти през хора, споделящи персонален опит и буйни почитатели на характерен метод на хранене, до врачки, баячки, откровени мошеници и шарлатани.

Последните няма да ги разясня! Само ще се причисля към апела на колежката ми Надя Петрова: “Първо да не вредиш! ”. Иска ми се обаче да направя ясно разграничаване сред експертите, които по занаятие следва да дават препоръки за хранене, както и да ви опиша повече за специалността холистичен нутриционист, която по нашите географски ширини е нещо ново.

И по този начин, към кого да се обърнете, в случай че имате проблем с храненето или се нуждаете от хранителен режим – към доктор, диетолог или нутриционист? Теоритично всеки от тримата би могъл да ви помогне! На процедура обаче има известни специфики, които е добре да вземете поради при избора си.

Лекар – макар равнището на медицината в България през последните години, за българите лекарят си остава аворитет и те са подготвени да му се доверят изцяло. В доста случаи това е единственият им потребен ход, а и не отхвърлям обстоятелството, че с рецесия в специалността или не, в страната ни има положителни лекари! По отношение на храненето обаче, на лекарите в България несъмнено им липсва дълбочина на познанието. Общият курс по Хранене и Диетика, изучаван в границите на един учебен срок, е по учебник отпреди 30 години, което на фона на динамично разрастващата се просвета за храненето е неактуален. Затова се стига до случаи, при които на жена с остеопороза се предлага да яде сирене или на 3-месечно бебе да се дава плодов сок. Разбира се, има лекари със характерен опит в региона на храненето и диетиката, добит в резултат на дълготраен опит или спомагателни специализации в чужбина. Стандартният доктор обаче би могъл да даде единствено общи насоки за диетата на пациента си и по-коректно е да го насочи към експерт по хранене, както се прави на запад. В Канада да вземем за пример лекарите работят взаимно с диетолози и нутриоцинисти, и сред трите специалности се реализира синергия, а не спор!

Диетолог – В България квалифициран диетолог може да стане доктор, защитил компетентност „ Хранене и Диететика ”. Някои спортни институти също оферират подобен курс за своите инструктори. Самото название „ диетолог “ идва от думата „ диета “, което ще рече характерен режим на хранене. Обикновено ролята на диетолога е имено такава – да сформира и предложи на клиента си режим на хранене, който да дава отговор на определно негово положение да вземем за пример режим за намаляване, състезателен режим или режим за възобновяване след интервенция или прекарано заболяване. Повечето режими са краткотрайни и следва да се ползват до реализиране на задачата им, а не като метод на живот. Професионалният диетолог се ангажира само и единствено с храненето (и вероятно физическата активност), без от него да се изисква или чака да се преценява с психо-емоционалното положение, метод на живот и вкусови желания на клиента.

Нутриционист – Понятието нутриционист произлиза от британската дума nutrition, което в превод значи пълноценно хранене. Модерната просвета Nutrition се развива динамично през последните 50 и изключително през последните 20 години вследствие на изключителната технологизация и химизация на храната, която мощно трансформира състава и резултата й върху човешкото здраве. В България нутриционистика не се учи! Такава компетентност може да се придобие в непознат университет (главно Съединени американски щати, Канада, Обединеното Кралство) и не е правилно лекари или диетолози, които нямат съответната тапия да назовават себе си нутриционисти.

Основната специфичност на специалността холистичен нутриционист, която с колежката ми Надя Петрова, сме приключили в CSNN е, че сме подготвени да прилагаме холистичен метод към клиента си и да го преглеждаме като едно цяло от тяло, схващане и дух. Холистичната нутриционистика търси корена на обещано заболяване или дисбаланс. Препоръките на експерта са основани на огромен брой признаци, които могат да се проявят в ранните стадии на едно заболяване, още преди да окажат резултат върху кръвните проби. Холистичният нутриционист приема, че всеки от нас е неповторим като био-химия, желания и метод на живот и се стреми да съобрази рекомендациите си със спецификата на обособения клиент.

Самите рекомендации не се свеждат единствено до даден хранителен режим (макар че в избрани случаи се постанова краткотрайно следване на такъв), а до цялостни промени в метода на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки (когато такива са необходими), потребността от придвижване и физическа интензивност, метод на мислене, отношение към напрежението, почивката и цялостната грижа за тялото. Целта на тези рекомендации е да имат дългогодишен резултат върху здравето и метода на живот и да възпитат нови потребни привички, които човек да ползва в всекидневието си за предварителна защита на здравето. При съществуване на болестна симптоматика вярното хранене може да помогне за укрепване на естествените сили на организма за по-бързо и дейно възобновяване.

Професионалният нутриционист следва правилата на Ethics Code не отхвърля медицината и останалите здравни науки, и когато е належащо разчита на екипната работа с един или повече експерти – доктор, хомеопат, психолог, кинзетерапевт, йога или фитнес инструктор за оптимално дейно и бързо възобновяване на клиента.

Магдалена Пашова, www.zdravismagi.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР